SD-källa: “Har inte kulturen att vi springer till Jimmie med allt”


Två veckor efter Jimmie Åkessons bröllop fortsätter affären att skapa rubriker. När Åkesson i söndags pressades i SVT:s stora partiledardebatt om att en biker deltog på festen blev svaret återigen att han aldrig fått informationen om mannens bakgrund. Detta trots att kunskapen fanns i flera delar av partiet efter en granskning av tidningen Expo.
– Det är ingen idé att oroa sig för det nu. Det är inte konstruktivt, säger partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman.
Utåt sett verkar SD inte leta efter några syndabockar. Internt pratas det dock. Både SD-topparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, har känt till bröllopsgästens mc-anknytning sedan tidigare.
Båda uppger att de inte informerat Jimmie Åkesson, något som SD-företrädare DN talat med är kritiska till.

Enligt flera källor kan det bero på att det finns en tydlig ordning i partiet, där “man tar sällan kontakt” med partiledaren.
– Det hade varit så enkelt att bara skicka ett sms med artikeln. Men vi har inte kulturen att man springer till Jimmie med allt, säger en SD-källa.
Jimmie Åkesson beskrivs som en chef som vill undvika att mikrostyra partiorganisationen.
– Det finns chefer som vill vara med i allt, men han är inte sådan. Han visar stort förtroende för sina anställda och går inte in på detaljer om det inte finns en särskild anledning, säger källan.

Jimmie Åkesson fick frågor i SVT:s stora partiledardebatt på söndagen om en mc-topp som var på hans bröllop.

Sverigedemokraterna är ett parti omgivet av skandaler. Det har lett till en strikt genomlysning av vilken information som förs vidare uppåt, är en förklaring som också hörs internt.
I andra politiska partier framstår händelseförloppet som otänkbart. En centralt placerad regeringskälla beskriver det som osannolikt att samma sak skulle hända i Moderaterna. Den typen av information skulle ha nått partiledaren. En av anledningarna är att en partiledare måste vara beredd att svara på frågor från journalister.
Statsvetaren Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, är inte förvånad över vittnesmålen om förhållandet till Jimmie Åkesson.
– Du vill inte störa honom med för många detaljer. Frågan är om det är en uttalad strategi eller om det är mer implicit att man jobbar på det sättet, säger Niklas Bolin.

Åkessons förklaring, det att han inte kände till gästens mc-anknytning, accepteras av Sverigedemokraterna DN talat med. De hävdar att det hade varit för riskabelt att ljuga om den saken.
Niklas Bolin vill låta vara osagt om Jimmie Åkesson fått informationen, men om hans förklaring stämmer kan det bero på två saker, enligt statsvetaren.
– Antingen vill man skydda sin partiledare genom att inte ge information som det är bra att han inte har, eller så har man helt enkelt slarvat.

Statsvetare Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet.

Redan i juli, partiets pressavdelning, i samband med en recension av mässanuppgifter om att riksdagsledamot Mattias Karlssons exfru är gift med ledaren för ett mc-gäng som polisen anser vara brottsligt.
Partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman kan inte svara på om det var ett aktivt beslut att informationen som nådde pressavdelningen inte lämnats vidare till Jimmie Åkesson.
– Jag var själv på semester vid den här tiden, så det sköttes av jourhavande pressekreterare. Jag kan inte svara på vilka tankebanor som gick där och då, säger Oskar Cavalli-Björkman.
Han berättar att han själv nåddes av uppgifterna först efter Expressens avslöjande efter bröllopet. Men förra veckan Det avslöjar Aftonbladet att sällskapet redan i maj tipsades om att motorcykeltoppmötet var inbjudet. Tipsaren säger att han aldrig fått något svar.
SD:s pressavdelning bekräftar att tipset kommit till deras informationsavdelning, men att det aldrig fördes vidare.
Internt får pressavdelningen kritik för att partiledaren inte fått informationen efter Expos artiklar i somras, enligt uppgifter till DN. Oskar Cavalli-Björkman är dock noga med att understryka att sällskapet inte var med i planeringen kring bröllopet “överhuvudtaget”.
– Vi har inte granskat några gästlistor, säger Oskar Cavalli-Björkman.
Hade du missbedömt hur mycket uppmärksamhet bröllopet skulle få?
– Nej, egentligen inte, men privata arrangemang är privata arrangemang. Jag tycker att även partiledare ska kunna ha ett privatliv.

Jimmie Åkesson gifte sig i Sölvesborg i slutet av september.

Niklas Bolin lyfter fram att det kan vara svårt att dra gränsen mellan privatliv och offentligt liv för en partiledare. Ett bröllop är en privat tillställning, men enligt Åkessons egen utsago var det över 500 gäster – och uppmärksamheten i media var enorm.
– Om det är en så stor tillställning att man inte känner alla som är där, då börjar det gå utanför den privata sfären kan man tycka. Då gör du det inte lätt för dig själv att driva det argumentet.

Istället för bröllop sura Sverigedemokraternas partiledare befinner sig nu i ännu en krishantering – bara ett halvår efter TV4:s avslöjande om SD:s trollkonton. Jimmie Åkesson gick sedan till frontalattack mot både media och politiska motståndare. Nu pudlar han.
Den här gången riskerar partiet att tappa förtroendet för en av sina stora profilfrågor – kampen mot gängkriminalitet.
– Det här är problematiskt av flera anledningar. Dels är det en säkerhetsrisk och dels blir det konstigt om man vill slå ner på gängkriminalitet och en sådan person dyker upp, säger en SD-källa.
DN söker Mattias Karlsson och Richard Jomshof.
Läs mer här:
SD drar tillbaka förslag om att förbjuda gängkriminella
Mc-presidenten: Knappt bekant med Åkesson
Jimmie Åkesson om kritiken mot bröllopsgästen: “Självklart ett misslyckande”

Fakta.Detta har hänt

• Efter Jimmie Åkessons bröllop avslöjade Expressen att en av gästerna har en ledande roll i mc-gänget Comanches MC.

• Comancherna är enligt polisen en så kallad enprocentsklubb – en klubb som står utanför samhällets lagar och regler, som Hells Angels och Bandidos. Klubben har sina rötter i det kriminella gänget Satudarah MC.

• Oskar Cavalli-Björkman, SD:s presschef, förklarade för DN att inbjudan även innehöll respektive “som förklarar varför den här personen var på bröllopet”.

• Jimmie Åkesson menar att han inte kände till kopplingen till mc-gänget.

• Mattias Karlsson ska ha känt till sambandet sedan i somras, då det upptäcktes av Expo. I samband med det ska även Sverigedemokraternas presstjänst ha fått informationen.

• Även sverigedemokraten Richard Jomshof kände till kopplingen sedan skriverierna i somras, men har inte informerat Åkesson, skrev han på X.

• Aftonbladet har senare avslöjat att Jimmie Åkesson även har haft personen som gäst på sina egna event sedan 2016.

• Aftonbladet har också avslöjat att Sverigedemokraterna ska ha fått tips om personens koppling till mc-brott redan i våras.

Lämna ett svar