Noterat av DN:s läsare den 15 oktober


Om idén med Northvolts batterifabrik är hållbar: Investera i anskaffning eller utveckling av maskiner, installation och utbildning av pålitliga designers för att skapa möjliga och pålitliga funktioner för effektiv tillverkning av batterierna. Om sådan förvärv eller utveckling inte är tillämplig måste idén omprövas för alternativ.
Yngve Monfelt, Segeltorp

Jag hoppas att staten inte bidrar med en krona till det slarvigt genomtänkta Northvolt-projektet, även om det innebär att företaget går i konkurs. Det är slarvigt tänkt eftersom hela syftet med att tillverka batterier i Europa och bland annat av Northvolt var och är att göra sig självständig från Kina. Hur passar det med att Northvolt köper både teknik och maskiner från statligt kontrollerade industrier i Kina? Kanske beror produktionsstörningarna på att maskineriet är undermåligt och alla manualer är skrivna på kinesiska? Visserligen drabbas staten av konkurs genom den statliga lönegarantin, men å andra sidan kan företaget med nya ägare få en nödvändig nystart.
Bertil Tornberg, Uppsala
Vem vill köpa en bil av en man som stödjer Trumps kampanj både ekonomiskt och moraliskt och som sprider samma konspirationsteorier som Trump? Det kan vara så att den går på el, men köpet blir också stöd till farliga och mäktiga män.
Fredrik Svensson, Rotebro
Resriktning: Partiideologen pekar med hela handen, medan politikern bara behöver ett finger för att känna vart vinden blåser…
Peter Pettersson, Helvete ja

5d43ce73 c787 4a37 b081 122ea14d25f0

Läste i DN om motiveringen till årets ekonomipris, att “ekonomisk utveckling brukar gå hand i hand med individuella rättigheter, jämlikhet och gott styre”. Om det är välstånd som menas med “utveckling” och med “individuella rättigheter, jämlikhet” och “god samhällsstyrning” menas demokrati så saknas bara allt annat som är bra här i livet. Jag undrar om mänskligheten har utvecklats så mycket sedan vetet som inte tappar sina mogna korn hittades någonstans i Turkiet. Sedan vi började odla och samla i ladorna råder girigheten. Spåren av fallna forntida kulturer är mestadels ruinerade palats med despoternas självförhärligande fresker och pyramidformade monument över deras vilsenhet, oro för livet och tro på livet efter detta.
Roland Ingemarsson, Helvete ja
Israels utrikesdepartement har svartlistat partier med nazistiska kopplingar, enligt Jerusalem Post. Sverigedemokraterna är med på listan. “Vi är det mest Israelvänliga partiet”, hävdade Jimmie Åkesson i den senaste partiledardebatten. SD med Richard Jomshof i spetsen tidigare besökt Israel i ett försök att skapa kontakt. Kommentaren från UD:s talesperson var: ”Vår politik är fast. Vi träffar dem inte.”
Mikael Albinson

Foto inskickat av Bert Gradin, Saltsjöbaden.

Läser krönikan av Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, på DNs förstasida och där står det: “Nästa år kommer Putin att öka sin krigsbudget med dubbelt så mycket som Sveriges försvar kommer att kosta.” Ryssarna höjer alltså med det dubbla vad Sverige klarar av – totalt! Och så finns det ett motstånd mot Nato bland hög och låg i vårt land.
Per Broängen
Världen över fördömer Israel för det pågående folkmordet i Palestina. Under partiledardebatten i Sveriges Television på söndagen fanns det inget utrymme att ställa regeringen till svars för dess islamofobiska och undvikande politik i denna fråga. Debatten kom bara att beröra vem som var minst antisemit i Sverige. Visst viktigt, men när det skymmer sikten och omöjliggör kritiken av detta folkmord, blir man rädd för hur yttrandefriheten undergrävs.
Pia Ryberg, Norrköping
Nu pågår vaccinationer i Sverige. Det finns människor som är för eller emot vacciner. Jag fick en ordentlig tankeställare 2016. Jag gick på utredning som tilltänkt njurdonator och var då 59 år. Sedan ställde en njursköterska en fråga om jag tagit den årliga influensasprutan. “Nej, du har sagt att jag är hälsan själv. Det är därför jag utreds som tilltänkt njurdonator”, svarade jag. Sedan tittade hon på mig med stora ögon och sa: “Om jag hade haft en nära släkting med njursjukdom hade jag blivit vaccinerad.” Och vidare: “Det handlar inte om dig, utan för att du har en person i din omgivning som är svårt sjuk.”
Yvonne Malmgren, njurdonator

Foto inskickat av Rolf Pettersson, Gröndal.

Om de som verkligen styr höjer priset på petroleumprodukter med chock en månad, bara för att minska samma upprörande prisökningar med hälften nästa månad, då kommer inflationen att sjunka. Tidöregeringen får sina glada rubriker och kan triumferande meddela för folket: vi vann matchen mot inflationen! Samma personer kliar sig sedan i huvudet och undrar tyst om regeringen verkligen kan räkna. Eller är det rent Lennart Helsings trollkarl från Indien som flyttat in i regeringskansliet, han som “trollade så att åtta blev nitton och nitton blev två”?
Olov Törnqvist
I helgen köpte jag en tre liters vinlåda som jag knappt lyckades öppna! Som tur var hade jag hjälp av min fru, man måste vara två för att lyckas få ut innehållet. En var tvungen att trycka in två plastflikar och den andre kunde använda sin tumme och två fingrar för att trycka för att öppna ventilen. Jag fick heller ingen hjälp av bruksanvisningen som finns under kartongen, då den beskrev det gamla sättet att öppna. Idag besökte jag Systembolaget för att få instruktioner, och personalen var överens om att konstruktionen inte var den bästa, men de hävdade att det är ett EU-direktiv och att alla boxar kommer att vara utrustade med denna ventil och tills vidare används de gamla boxarna. Jag kommer nog att byta till enlitersflaskor framöver för att inte fläcka både bord och duk.
Peter Rydell, ingenjör
Jag har sluppit “bärnstenswhiskysippandet” eftersom jag inte läser deckare utan föredrar litteratur. Men jag lägger nu genast ifrån mig ännu en svensk samtidsroman där det finns “en klunk vin”. Det finns faktiskt originella, uttrycksfulla och litterära helt underbara sätt att beskriva njutningen av dessa mer eller mindre eleganta druvdrycker. Snälla, inte en klunk till…
Leena Möller

Det senaste i raden av fåniga och irriterande TV-reklam måste vara den från Apoteketsom anser det bekvämt att få sina varor hemlevererade. Ja visst, men då måste mottagaren kunna ta sig till dörren för att hämta ut paketet. Men att göra det med båda benen gipsade och omlindade, är det vettigt? Nej, nu är det dags för reklambranschen att ta en stark ställning. Det går att göra rolig reklam som varken förnedrar de som deltar i annonseringen eller de som reklamen riktar sig till.
Bibi Öhrlund, Stockholm
Varför finns det ingen påskmust i butikerna? Lite förväntan är väl inte fel?
Börje Enblom, Tyresö

Konstig personlig lansering av TV4:s

Jens Lapidus är en framgångsrik författare och berömd före detta advokat. Han kan verkligen det mesta inom juridik. Jag förstår dock inte varför hans namn står på väggen med stora bokstäver så fort han dyker upp “Efter fem”. Det får ingen annan expert, varken TV4:s egna experter eller andra.
Olle Gunnarsson, Umeå
Åsikter om DN
DN:s främsta ledare erkänner idag inte utan empati att det är förståeligt att föräldrar blir ledsna och arga när deras barn tas om hand av svenska staten. Framför allt föräldrar som får sina barn omhändertagna har anledning att vara allvarligt bekymrade. Redaktionen menar att målet är att barnen ska få en bästa möjliga start i livet och kallar socialtjänstens insatser för “stöd och skydd”. Det är en missvisande beskrivning. Grov vårdslöshet låter mer lämpligt. En rimligare infallsvinkel på artikeln kunde ha varit hur det går med måluppfyllelse och kanske ett ifrågasättande av det “stöd och skydd” som den alltid lika kärleksfulla och omtänksamma svenska staten erbjuder samhällets stackars olycksbarn. Att bo i hvb-hem verkar vara en enorm riskfaktor för barn. Med tanke på hur många barn som råkar ut för allvarliga olyckor när de bor på hvb-hem är det snarare från hvb-hem som barn ska tas om hand. Kan inte socialtjänsten ifrågasättas i Sverige?
Jonas Paulsson, Söderköping
Mycket nöjd med Amanda Sokolnickis ledare i dagens tidning. Det hon skriver var precis vad jag tänkte när SD-ledaren Jimmie Åkesson skröt om sitt partis ställningstagande mot antisemitism. Det finns otaliga hemska exempel på det judehat som finns i SD:s DNA, vilket Sokolnicki ger exempel på. Varför hoppade inte de andra på honom? Är det för att han alltid ilsket målade upp sig själv som en martyr och klagade på att det var så infernaliskt irriterande att behöva höra det där igen om att han gick med i ett nazistiskt parti på 90-talet? Som om detta faktum på detta sätt försvann? Förre S-ledaren Stefan Lövfen påpekade det så fort han fick chansen, äran. De orkar inte mer, de andra partiledarna … Vad är det ett tecken på? Skrämmande.
Mary-Ann Edsbäcker, pensionerad lärare, Enskede

I sin krönika om partiledardebatten i SVT:s “Agenda” avfärdar Johan Croneman diskussionen om hur kriminella söker makt över politiker och myndigheter som en icke-fråga i en partiledardebatt. Han menar att det inte fanns någon höjdpunkt i debatten. Borde inte det väcka hans journalistiska instinkt att ämnet borde vara glödhett? Eller har han kapitulerat, som regeringen redan gjort, att vi har ett parti (som inte sitter i regeringen) som skriver agendan för den politik som förs? En bröllopslista säger mycket om personen som bjuder in till festen.
Karl Zetterberg
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.

Lämna ett svar