Harald Mix duckar frågor om Northvolts kris


Vad är status för den pågående räddningsaktionen för Northvolt, som är i akut behov av nytt kapital? Riskkapitalisten Harald Mix ville inte svara på den och andra frågor efter att han framträtt på Fossilfritt Sveriges konferens på Berns i Stockholm i onsdags.
– Jag är ingen talesperson för Northvolt, sa han.
Mixföretaget Vargas är dock en av Northvolts största ägare, och en viktig bricka i spelet om ny finansiering. Från scenen upprepade han budskapet att de är beredda att göra sitt.
– Jag stöttar bolaget och kommer in med nytt kapital för att ta oss hela vägen fram, meddelade Harald Mix som möttes av applåder från publiken.

Harald Mix ser en tuff situation i omvärlden.

Den stora frågan är dock hur de andra storägarna tycker om att kliva in med mer pengar. Varken Volkswagen eller Goldman Sachs, nummer ett och två i ägarlistan, har lämnat några uppgifter. Northvolts likviditetssituation har beskrivits som alltmer ansträngd när man försöker sänka kostnaderna genom uppsägningar och nedläggningar av dotterbolag.
Harald Mix berättade i sitt tal om den svåra situation i omvärlden som just nu påverkar företaget.
– Det är en tuff situation för den europeiska bilindustrin och för första gången sjunker elbilsförsäljningen. Det är klart att detta påverkar takten i övergången. Många batteriprojekt som lanserats de senaste åren har saktat ner, sa han.

I ett debattartikel i Dagens Industri ställer Harald Mix frågan om Sverige är för litet för satsningar som Northvolt och Stegra (tidigare H2 Green Steel). Han menar där att Europa behöver investera betydligt mer i den gröna omställningen för att inte bli omkörd av Kina och USA.

5c0f9be8 3dd1 46b6 9915 5350273b055b

På konferensen var han stenhård på att det trots allt är rätt att satsa på Sverige som bas för nya industrisatsningar som de han själv är inblandad i.
– Vi har en fantastisk utgångspunkt med Europas ihållande lägsta energipriser. Här har vi en fantastisk ledning som jag tycker att vi ska använda. Plus att vi har kunder som Volvo och Scania som ligger i framkant.
Men för att behålla konkurrenskraften gentemot länder som lanserat enorma statliga subventioner behövs mer kapital, främst från EU, menar Harald Mix. Till exempel genom den gemensamma innovationsfonden som ska stödja de omställningsprojekt som bedöms kunna ge störst effekt. Här finns utrymme för att skala upp investeringarna, anser han.

Harald Mix på konferens med Fossilfritt Sverige.

– Det är väldigt svårt för ett enskilt land med tio miljoner invånare jämfört med andra länder, sa han och tillade:
– Jag köper inte den här diskussionen om subventionskapitalism. Samtidigt kan man inte blunda för omvärlden. Om vi ​​ska etablera batteritillverkning i USA, Kanada eller Tyskland är det andra förutsättningar och det påverkar hur kapitalet allokeras.

Han berättade också om problemen med att locka nya investerare till nya industrisatsningar som är svåra att beräkna avkastningen på att använda traditionella modeller.
– Det är otroligt svårt att finansiera den här typen av projekt. Det är en ny tillgångsklass – att återindustrialisera planeten som det inte har gjorts tidigare. Det finns gott om pengar för investeringar i infrastruktur och att bygga mjukvarulösningar, men väldigt lite pengar för att bygga nya industrier.

Fakta.Vargas och Northvolt

Vargas Holding är ett investmentbolag som ägs till 80 procent av riskapitalisten och miljardären Harald Mix.

Vargas är den tredje största ägaren i Northvolt med 7,6 procent av kapitalet.

Hittills har Vargas investerat 107 miljoner kronor i bolaget, enligt Aftonbladet. En aktie som enligt den senaste kända värderingen uppgick till drygt 9 miljarder. Men värdet har sannolikt minskat betydligt sedan dess.

Läs mer: Northvolt varslar över 300 anställda

Lämna ett svar