Anställd på tingsrätten i Malmö misstänks för dataintrång


I slutet av augusti sköts en ung man, med en lång historia inom den gängkriminella miljön i Malmö, till döds på Ramel väg i Malmöstadsdelen Rosengård. En tonåring greps nära platsen för mord och misstänks vara den som avlossade skotten. Hans namn är konfidentiellt, trots att identiteten på en brottsmisstänkt vanligtvis blir offentlig när personen begärs häktad. I detta fall har tingsrätten gjort ett undantag. I ett PM hänvisar polisen till att det är stor risk för hämnd mot unga artister och deras anhöriga.

Men två veckor efter mordet misstänks en tjänsteman vid Malmö tingsrätt för att ha tagit reda på den misstänktes namn, trots att ärendet handlagts på en annan avdelning än den hon arbetade på, och uppgifterna var därför höljd i sekretess.
Samma handläggare hade tagit ledigt från jobbet för att närvara vid den mördades begravning.
Vid en kontroll några dagar senare upptäckte tingsrätten att kvinnan tagit fram uppgifter om mordutredningen – trots att hon enligt tingsrätten inte hade anledning att göra det i tjänsten.

Hon ska även ha tagit fram sekretessbelagda uppgifter gällande ett knivmord i Malmöstadsdelen Kroksbäck förra året, även det med kopplingar till den gängkriminella miljön och enligt tingsrätten inte heller inom ramen för hennes arbetsuppgifter.
Kvinnan greps och häktades i september, misstänkt för tre fall av grovt dataintrång. Efter tolv dagar i häktet släpptes hon, men är fortfarande misstänkt för brotten.
Nu vill hennes arbetsgivare säga upp henne, oavsett om hon är dömd eller inte. Advokaten hänvisar till att kvinnan anses ha orsakat stor skada, både när det gäller tingsrättens arbetsmiljö och allmänhetens förtroende.
“Arbetsgivarens förtroende för henne är förbrukat”, skriver de i en anmälan till personalansvarsnämnden och kräver att styrelsen ska fatta beslut om uppsägning.
“Genom att uppgifterna även härrör från ett ärende där hon har personliga kopplingar till enskilda som förekommer i målet har hon utsatt sig för en oacceptabel risk för otillåten påverkan”, skriver tingsrättens lagman i anmälan.

Andra gången på mindre än ett år som en anställd vid Malmö tingsrätt misstänks för liknande brott.

Kvinnans försvarsadvokat Rebecca Sofiadotter Lepic säger att hennes klient förnekar brott.
– Sökningarna har varit arbetsrelaterade. Som jag förstår det har åtminstone två av målen varit på hennes avdelning. Det händer också, särskilt under semesterperioder, att växeln kopplar upp telefonsamtal som gäller mål på andra avdelningar, säger hon.

Rebecca Sofiadotter Lepic tror att kvinnan har personliga kopplingar till den mördade mannen handlar om familjerelationer.
– Föräldrar och syskon känner varandra, säger hon.
Hon påpekar också att det inte finns något som tyder på att hennes klient skulle ha spridit information till utomstående och menar att hon inte fått tillräcklig information om regelverket.
– Hon var också relativt ny på jobbet när hon började sin anställning i februari i år och har ingen tidigare erfarenhet av att arbeta i domstol och har inte studerat juridik, säger Rebecca Sofiadotter Lepic.
– Domstolsverket har inte gett henne någon utbildning alls vad gäller hur man hanterar dessa gränsdragningar.
Men det är inte sant, säger Johan Sjöö, advokat vid Malmö tingsrätt.
– I ansökan till personalansvarsnämnden har vi räknat upp den utbildning och information som hon fått och som också kvitterades i vissa fall.

I höstas riktades misstankar mot en annan anställd vid Malmö tingsrätt efter att uppgifter i en brottsutredning pekade på att hon brutit mot tystnadsplikten. Den kvinnan var då fortfarande provanställd och tingsrätten valde att säga upp hennes anställning.
Det är andra gången på mindre än ett år som en anställd vid Malmö tingsrätt misstänks för liknande brott. Har du tillräckliga rutiner och utbildning?
– Jag tycker att vi har bra rutiner. Jag tycker att frågan som sådan har fått mer och mer uppmärksamhet och vi jobbar mer och mer på det. Vi har själva hittat det aktuella fallet genom våra rutiner. Jag tror att det i sig är en styrka i vårt sätt att arbeta.

Lämna ett svar