Nato-chefen om ukrainska segerplanen: ”Diskuterar steg framåt”


Den ukrainska segerplanen var tänkt att presenteras vid ett toppmöte i Tyskland med flera världsledare förra veckan – men mötet sköts upp när USA:s president Joe Biden tvingades ställa in sitt besök. På onsdagen gick Zelenskyi istället igenom delar av planen i ett tal till sitt parlament.
– Om vi ​​startar den här segerplanen nu kanske vi kan avsluta kriget senast nästa år, sa Zelenskyy i talet och betonade att genomförandet beror på hur Ukrainas partners väljer att agera, enligt New York Times.
Den första punkten handlar om en inbjudan till Natos försvarsallians.
Dessutom vill Ukraina se en förstärkning av försvaret och bland annat få tillstånd att använda allierade länders långdistansvapen på ryskt territorium. Zelenskyi vill också att ett “icke-nukleärt strategiskt avskräckningspaket” ska sättas på plats, för att avskräcka Ryssland från framtida militära hot.

Den fjärde punkten handlar om ett gemensamt avtal med allierade för att skydda ukrainska naturresurser som uran, titan och litium. Den sista punkten som Zelenskyi presenterar är att ukrainska förband – efter att kriget är över – ska stationeras i Europa tillsammans med amerikanska styrkor, skriver BBC.

Nato-chefen Mark Rutte och statsminister Ulf Kristersson vid en gemensam presskonferens på onsdagen.

Utöver de fem punkterna finns det tre “bilagor” som kommer att förbli hemliga tills vidare, uppger Zelenskyy.
På en presskonferens med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Mark Rutte ställde frågor till Natochefen om segerplanen och poängen med en Nato-inbjudan.
– Jag är i nära kontakt med Ukraina för att diskutera hur vi kan ta steg framåt gällande segerplanen, och hur vi kan göra det på ett sätt som är framgångsrikt. Men som ni förstår är det samtal som jag inte kan ge detaljer om, sa Rutte.
Han gav inget direkt svar på det ukrainska kravet på en inbjudan till försvarsalliansen inom en snar framtid. Däremot upprepade Rutte tidigare generalsekreteraren Jens Stoltenbergs ståndpunkt att “Ukrainas väg till Nato är oåterkallelig”.

Lämna ett svar