Det är du som är försvaret av Sverige



4d081b03 907e 46f7 a587 a190f3f3e8f1

“Under helgen ska rekryterare från den ukrainska militären ha gett sig ut i Kievs nattliv och letat efter värnpliktiga.”
Så började måndagens inslag “P1 morgon” som fortsatte: “Detta enligt nyhetsbyrån AP som skriver att tillslag har gjorts mot bland annat barer och ett konserthus.”

Sveriges Radios Ukraina-korrespondent Lubna El-Shanti sa att sökandet efter potentiella kombattanter i vardagen inte var särskilt populärt:
“För ett år sedan gjordes en liknande räd vid en äventyrsbad, där småbarnspappor inte kunde komma ut utan att ha fått en kallelse. Det väckte ett stort missnöje men är fortfarande en metod som används.”
En gäst som deltog på distans heter Christopher Forsbäck, en svensk som utbildar soldater i Ukraina. När han fick ordet skapade han snabbt en dålig radioatmosfär:
“Jag är lite emot ditt sätt att rapportera”, sa han. “Det handlar inte om människor som inte vill slåss, utan om människor som vägrar uppfylla sina skyldigheter som medborgare. Det är inte en svår eller tung uppgift de undvek, det handlar om exakt samma sak som i Sverige: ett mönstring, via internet.”

Om vi ​​utnyttjar vårt lands friheter kan vi inte undgå dess plikter.

Forsbäck lyfter fram en mycket viktig aspekt. Diktatorer som Vladimir Putin kan alltid tvinga sina medborgare till döden. Om de inte räcker kan han ta hjälp av andra diktatorer, som nu Nordkoreas Kim Jong-Un, som kan skicka mer kanonmat.
I demokratier bygger försvaret, även om värnplikten är obligatorisk, på frivillighet och acceptans. Den dagen en majoritet av folket inte vill bidra till armén kommer vi inte längre att ha en armé. Så fort vi inte är beredda att försvara demokrati och självbestämmande riskerar de att tas ifrån oss, precis på samma sätt som Putin försöker placera sin tunga ryska känga över Ukraina.
Om vi ​​utnyttjar vårt lands friheter kan vi inte undgå dess plikter.

På onsdagen samlades de nordiska och baltiska utrikesministrarna i Odessa, hårt drabbade ryska attacker som slår mot Ukrainas viktiga spannmålsexport. Besöket i staden, vars historiska stadskärna nyligen utsågs till UNESCO: s världsarvslista, är en påminnelse om hur lätt den trygga normaliteten i vardagen kan krossas av våldsamma mäns nycker och deras maktbegär.
Den fria världen måste förstå vad som krävs för att freda Ukraina – och i förlängningen hela Europa – från Putins dödsmaskin. Förutom ett uthålligt och ökat ekonomiskt och militärt stöd krävs också att vi som medborgare gör vår del i det svenska militära eller civila försvaret.
Ju fler människor som står upp för att försvara freden, desto mindre sannolikt kommer krig någonsin att komma.
Läs också:
Lisa Magnusson: Visst har Skolplattformen tillfört något positivt
Isobel Hadley-Kamptz: Besökszoner minskar inte brottsligheten – det vill polisen dölja

Lämna ett svar