Agera så att andra länder inte vill förgifta vårt vatten



81bf207a 1466 44f2 a57b 28d7f55ef366

Under min tid som försvarsingenjör i armén hade jag det tekniska ansvaret för skydd mot ABC-vapen (numera CBRN, Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) och hade tillgång till hemligstämplade dokument om andra länders strategier inom detta område. Under det kalla kriget var USA oroliga för att vid en större konflikt skulle sovjetiska pansarförband ockupera stora västeuropeiska städer innan USA kunde inleda en motoffensiv. Eftersom USA då inte kunde bomba dessa städer söktes en annan lösning.
Vid den här tiden experimenterade den amerikanska militären med LSD som ett psykokemiskt krigföringsagent. Omedvetna soldater fick bland annat LSD för att studera deras reaktioner.
Det visade sig då att LSD-drabbade soldater var omöjliga att leda i strid. Därför planerade USA att låta hemliga sabotörer kontaminera dricksvattensystemen i sovjetockuperade städer med LSD.

Detta skulle också påverkade civilbefolkningen, men var inte särskilt skadlig eller dödlig. Men sovjetiska soldater, som påstås dricka ur samma vatten, skulle vara oförmögna till organiserad strid och amerikanska styrkor skulle lätt kunna besegra dem.
Jag är övertygad om att alla stormakter fortfarande har liknande planer. Och att skydda ett helt vattenförsörjningssystem från sabotage är näst intill omöjligt. Därför bör vi undvika att bete oss på ett sådant sätt att andra länder finner anledning att sabotera vår vattenförsörjning.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare

Lämna ett svar