Stockholms filmfestival inleds med hyllning till filmmusiken



9a755851 11ac 436a beba 254da460e980

Vad kan konsertbesökare förvänta sig?
– En fantastisk musikalisk tillbakablick på Stockholms filmfestivals historia med orkester, band och artister. Vi visar också lite musik som spelas för första gången, från dagens mest populära filmer och TV-program, och till och med från filmer som inte ens har börjat sändas.
– Det blir musik av till exempel Hans Zimmer, Billie Eilish, Max Richter, Ennio Morricone, Stella Explorer, Sunnan, Benny Andersson och Joe Hisaishi. Det blir även samtal, intervjuer, filmvisningar och röda mattan. David Huang, en av Sveriges främsta konsertpianister, kommer att spela någon av de mest älskade musikerna för piano.

Vad är speciellt med filmmusik?
– Filmmusik kan involvera så många olika typer av musik och det kommer också att visas under den här konserten. Det är allt från samtida poplåtar till klassisk orkestermusik, pianosolon, synth och opera. Från filmen “Barbie” spelar vi till exempel en vanlig Billie Eilish-låt och det är även filmmusik. Kanske till och med Ken dyker upp.
Finns det något speciellt stycke filmmusik som betyder mycket för dig?
– Jag gillar verkligen filmen som heter “Call me by your name”, där en del av musiken är gjord av den amerikanske singer-songwritern Sufjan Stevens. Därifrån kommer vi att köra en låt som heter “Mystery of Love”, framförd av Agnes Grahn som är lite av en doldis.
– Jag gick och såg filmen, hade ingen aning om vad det var för musik och sedan slutade jag med att jag blev helt kär i flera av artisterna som är med på soundtracket. Så är det för många av artisterna som är med i konserten: de har hittat ny favoritmusik genom filmens värld och det är underbart att kunna framföra den live.

Fakta:De deltar i konserten

Stella Explorer, artist, Björn Kjellman, skådespelare, Pär Stenhammar, sångare i bandet Sunnan, David Huang, konsertpianist, Stockholm Concert Orchestra under ledning av Christoffer Nobin, Jon Ekstrand, kompositör till tv-serien “Helikopterrånet” som hade premiär under kl. Stockholms filmfestival, Irya Gmeyner (artistnamn: April Snow), som ligger bakom musiken till tv-serien “Tunn blå linje”, Amanda Jansson (artistnamn: ADA), känd bland annat som polisen Sara i “Tunn” blå linje”. Hon framför sin nysläppta singel live för första gången.

Lämna ett svar