Noterat av DN:s läsare den 17 oktober


Samtidigt som rättegången mot Rasmus Paludan, anklagad för hets mot folkgrupp, pågår sitter Chang Frick, med kopplingar till SD och den som finansierat Paludans koranbränning, i SVT:s “Politikbyrån” och analyserar Jimmie Åkessons umgänge med gängkriminella – tillsammans med statsminister Ulf Kristerssons tidigare statssekreterare premiärminister Nilsson, som fick böter för tjuvjakt av hotad ål efter att han ljugit för polisen vid två tillfällen. Finns det brist på högeranalytiker utanför den kriminella sfären?
Göran Lund, Halmstad

Amanda Broberg var i onsdags med SVT:s “Politikbyrån” att diskutera vad SD vore utan Jimmie Åkesson. Det mest utmärkande med henne är inte om hon uttryckt någon åsikt om detta, utan att hon kan komma att utses till den tv-personlighet som talade absolut snabbast i ett tv-program 2024!
Irene Collin, mormor
Är prostitution lagligt i Sverige? Om inte, hur kan någon få inkomst av det (lagligt)? Det är, så vitt jag vet, lagligt att sälja sex, men olagligt att köpa sex. Vem är köparen då? Hur kan man sälja något om det inte finns någon köpare? Det är bara lagbrytare som kan förklara det, för jag kan inte se en bra förståelig förklaring.
Börje Enblom, Tyresö
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) är rädd att andra länder ska minska sitt stöd till Ukraina. Om Sverige hade gett gott om stöd tidigt hade vi också kunnat växla ner.
Marita Riese
Ekonomipriset 2024 gick till tre professorer, alla verksamma i USA, som var för sig undersökte varför vissa länder är rika medan andra förblir fattiga. Enligt DN:s kommentar lyfter de fram “demokrati, individuella rättigheter, jämlikhet och en regering som tillåter ansvarighet” som framgångsfaktorer. Man jämför hur kolonialmakter som Storbritannien, Frankrike och Belgien har behandlat sina kolonier, där vissa stannade och byggde upp ett system av domstolar och politiska organ, vilket naturligtvis gynnade ländernas utveckling när de befriade sig själva. Men hur ska man se på Kina, världens största diktatur, som trots allt reste sig ur fattigdom och blev relativt rik?
Kjell Nordenstam, Solna
Republikanska vita män röstar på Donald Trump. Det ger mandat till en presidentkandidat, vars citat får USA att se ut som en underrättelsefri stat.
Claes Thulin, Ljungsbro

Foto inskickat av Rolf Pettersson, Gröndal.

Det är lätt för politikerna att betala sina räkningar så att de kan fortsätta spela Casper teater. Statsminister Ulf Kristersson med sin löneökning på cirka 7 000 kronor till 198 000 kronor i månaden kan skratta hela vägen till banken. Många politiker har idag inkomster som de flesta i Sverige bara kan drömma om. Till exempel tjänar de flesta partiledare i andra partier mellan cirka 100 000 och 170 000 kronor i månaden.
Ulf Andersson, Butiken

Många politiker anser inte att mobiltelefoner inte ska användas på skoltid. Bra eller dåligt, ja det beror på olika faktorer tror jag. Men är politiker bra förebilder? Jag är inte så säker på det. tittar på “Forum” i SVT det är många som tittar på sina telefoner. Hur mycket lyssnar de på talaren och vilka signaler skickar det till våra barn? Lev upp till det du vill att våra barn ska göra, annars är risken stor att de tappar förtroendet för politikerna, om de inte redan gjort det.
Annchristine Alm, Umeå
Jenny Berggrens resonemang kan vändas: “Omvärlden kan välja att sluta förse Israel med vapen.” Stryk över “Israel” och sätt in “Hamas”. “Ökat våld leder aldrig till varaktig fred.” Och därför är det meningslöst att stå orubbligt på den ena eller andra sidan. Jag är en av dem som hävdar att FN:s beslut om att upprätta Israel var en olycka, om inte ett brott, mot palestinierna som inte var ansvariga för judarnas olycka. Ändå måste jag och framför allt Hamas acceptera att landet nu är där det är. Allt annat är värre.
Anders Nordlund, Uppsala
Skydd för människor i Sverige är livsviktigt, det gäller inte minst judar och även muslimer. Men alla svarta i vårt land är liksom bortglömda och verkar gå under radarn nu! De har ingenting gemensamt förutom deras hudfärg, så frågan om religion, etnicitet, klädsel eller särskilda helgedomar och skolor gäller inte här. Vi behöver vakna upp och agera inför förtal, mobbning, hot och våld som inte minst barn utsätts för.
Snälla Engzell, Skarp hals
Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson, varför sänker du inte skatten på sjukpensionen i höstbudgeten? De sjuka pensionärerna är en fattig grupp som drabbas hårt av höga livsmedelspriser och nästa år får även högre högkostnadsskydd för både mediciner och läkarbesök.
Jonas Andersson

På tal om alarmism. Bild inskickad av Malin Svedjeholm, Luleå.

Ett av de första landmärkena som setts i Sverige från Öresundsbron är gamla Barsebäck. Jag är förvånad över entusiasmen för ny kärnkraft när det är så mödosamt och dyrt att riskfritt ta hand om resterna av nedlagda men ändå lysande kärnkraftverk. Vet beslutsfattarna?
Mikael Rosén, Varberg
SVT struntar i alla protester mot “bakgrundsmusiken” (störningarna). Någon som också varit med? Dessutom kommer vi att plågas med dessa eviga trailers som upprepas till punkt och pricka. Har du gjort någon lyssnarforskning? Eller vet programmakarna fortfarande vad som är bäst för tittarna?
Rune Winter, Hässelby

Jag har tidigare följt med stor motvilja “Kockarnas kamp”Tisdagar i TV4. Nu har den nedgraderats till matlek. Bland annat ska kockarna bygga torn av klyftpotatis, skära så många grönsaker som möjligt under en viss tid och skära upp rätt mängd lax efter vikt. (När programmet slutar kan du se “Aktuellt”. Folk i Gaza, som varken har vatten eller mat.) Jo. Jag undrar över varje program där dessa bearbetade förstklassiga ingredienser görs. Att slänga dem är äckligt.
Jan Riekkola
Åsikter om DN
Ett tips till DN:s Niklas Wahllöf, som klagar på brittiska deckare där karaktärerna framställs som personer: Titta på amerikanska deckare istället! Det finns inget känslomässigt skämt, alla är som robotar!
Jens Busch
På ledarposten har DN under en längre tid drivit två motstridiga positioner. En är orolig för att den yrkesverksamma befolkningen hela tiden ska öka, bland annat för att ta hand om pensionärer. Om det inte föds fler barn måste det ske genom arbetskraftsinvandring. Däremot hävdas användningen av marken på ett sådant sätt att halten koldioxid hålls tillbaka. Den sistnämnda positionen är inte väl förenlig med en värld av ständigt ökande befolkning med ständigt ökande krav på standarder. Frågan kan för övrigt ställas varför andra länder ska kunna minska sin arbetande del av befolkningen mer än Sverige. Behovet av fler omhändertagna kan tillgodoses genom att bedöma veckoarbetstiden och tidpunkten för pensionering.
Rolf Nöteberg, pensionär
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.

Lämna ett svar