Idrottsministern: Krävs rejäl kulturförändring – hufvudstadsbladet


Matchen mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 Arena stoppades när Djurgårdens publik avlossade skott och kastade bloss. Efter beslut av polisen tvingades publiken lämna läktaren. Matchen avbröts och återupptas på måndag klockan 14.00
Idrottsminister Jakob Forssmed (KD) kallar söndagens scener för “fullständigt oacceptabla”.
“Alla ska kunna gå på fotboll och känna sig trygga”, skriver han i en kommentar.

Regeringen har utsett en utredning som ska utreda möjliga åtgärder för att komma till botten med våld på läktaren och ordningsstörningar vid matcher. Den ska vara klar i mars 2025. Ministern har haft flera möten med polis, åklagare och representanter från fotbollsvärlden och ett nytt möte kommer att äga rum den 5 november.

Djurgårdssupportrar kastade bloss och avlossade skott under söndagens derby.

“Vi måste bli av med dessa beteenden som skapar oro både för aktiva spelare och för publiken som är där för att titta på fotboll”, skriver Jakob Forssmed vidare och kräver en “betydande kulturförändring”.
Det är inte första gången ett fotbollsderby ställs in till följd av våld på läktaren. 2023 sa Forssmed att “fotboll kan mer”.
– Det gäller nu att vi inte lutar oss tillbaka under kommande säsong. Vi kan inte ha en säsong till som den vi hade. Det är helt oacceptabelt och det kommer att kräva mycket av många där ute i fotbollssverige, sa han då.

Lämna ett svar