Här är städerna där 27-åringar har råd att köpa en etta


Förra året fyllde cirka 125 000 personer i Sverige 27 år. Nästan hälften av dem bodde i städer där 27-åringar enligt en ny rapport från Skandia inte kan köpa en normalstor lägenhet. Även om de lyckas spara ihop till kontantinsats räcker inte lönen till ett bolån.
När banker bestämmer sig för om de ska bevilja ett bolån tittar de noga på inkomsten för den som vill låna. Hushållets inkomst ska räcka till ränta, amortering och andra levnadskostnader – annars blir det inget bolån.

Nu har Skandia tagit fram snittlönerna för 27-åringar i olika delar av Sverige och räknat ut om de med den lönen skulle kunna få bolån för att köpa en lägenhet i orten där de bor.
Resultatet?
I Stockholm och Lund räcker 27-åringarnas löner – och kontantinsats – inte ens till en minilägenhet. På andra håll, till exempel i Malmö eller Linköping, kan 27-åringar förvisso beviljas bolån för att köpa en normalstor lägenhet, men de har inte mycket kvar i plånboken när boendekostnaderna är betalda.

Fakta.Resultatet av rapporten

Städer där 27-åringar inte har råd med en lägenhet på 29 m2:
● Stockholm

● Storstockholm
● Lund

Städer där 27-åringar har råd med en lägenhet på 29 kvm men inte 39 kvm:

● Uppsala

● Göteborg

● Umeå

● Gotland

● Storgöteborg

Urval av städer där en 27-åring har råd att köpa en 39 kvadratmeter stor lägenhet:

● Malmö

● Linköping

● Luleå

● Eskilstuna

● Norrköping

● Karlstad

● Örebro

Beräkningarna gäller en 27-åring med medelinkomst i kommunen. Lägst inkomst har 27-åringarna i Lund, i snitt cirka 16 500 kronor i månaden. De har högst inkomst i Stockholm, cirka 30 000 kronor i månaden.

Priserna för en 39 kvadratmeter stor lägenhet sträcker sig från knappt 330 000 kronor i Karlskoga, till nästan 3,3 miljoner kronor i Stockholm.

Källa: Skandia

I våras gav regeringen en utredningsgrupp, bestående av tre forskare, i uppdrag att se över det nuvarande amorteringskravet. En del av forskarnas uppdrag har varit att ta ställning till om amorteringskravet är effektivt som det är utformat i dag, eller om det ska ändras på något sätt.
Slutsatserna ska presenterades i början av november, men utredningen har redan avslöjat att den kommer att föreslå lättnader i amorteringskravet, vilket Svenska Dagbladet var den första att rapportera om.
Enligt Arvid Krönmark, vd för Skandiabanken, är det just kraven på amortering som hindrar många unga från att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Amorteringskravet, som det är utformat i dag, slår hårdast mot personer som är i början av sin karriär, och hindrar dem i praktiken från att köpa sin första bostad, säger han.

Arvid Krönmark, vd för Skandiabanken.

För att bli beviljad bolån måste du i vissa fall kunna betala av mellan 1 och 3 procent av din skuld varje år. Det kan röra sig om ganska många tusen svenska kronor varje månad, som alltså måste gå till amortering. Enligt Skandias beräkningar går beräkningen helt enkelt inte ihop för många av landets 27-åringar, som därmed blir utan bolån.
– Det är viktigt för hela ekonomin att unga har möjlighet att köpa bostad. Vi har länge argumenterat för att dagens amorteringskrav borde ersättas av en amorteringstrappa, vilket i princip skulle innebära att yngre betalar mindre på sina lån, och att amorteringsgraden ökar senare i livet när konjunkturen generellt förbättras, säger Arvid Krönmark.

Fakta.Amorteringskrav

För att motverka en alltför hög skuldsättning bland svenska hushåll finns i dag ett krav på att vissa som har bolån ska amortera, det vill säga betala av på sin skuld. Som mest kan du behöva betala tillbaka 3 procent av lånebeloppet per år. Om, och i så fall hur mycket, du måste betala tillbaka beror på bolånets storlek och på din inkomst.

● Om du har ett lån på mer än 4,5 gånger hushållets årliga bruttoinkomst ska du betala tillbaka 1 procent av lånebeloppet varje år.

● Har du lån över 70 procent av bostadens värde ska du betala tillbaka 2 procent av lånebeloppet varje år.

● Om du har ett lån över 50 procent av bostadens värde ska du betala tillbaka 1 procent av lånebeloppet varje år.

● Har du ett lån på mindre än 50 procent av bostadens värde behöver du inte amortera alls, förutsatt att du inte har lånat mer än 4,5 gånger din inkomst – i så fall gäller 1 procent.

Källa: Finansinspektionen

Läs mer:
Utredaren: Amorteringskraven bör sänkas
Hela listan: Vinnarna och förlorarna på bostadsrättsmarknaden
Slå femårsräntan – eller vänta på en lägre rörlig ränta? Detta är vad experter tycker om bolånet

Lämna ett svar