Så gick det till när polisen bröt Stockholmsderbyt Hif-Dif


När Hammarby kryssade till seger i söndagens derby bestämde sig folk i Djurgårdens klackar för att markera mot sin egen klubb, avlossa skott och kasta bloss mot planen.
De hade gjort en liknande aktion i derbyt mot AIK två månader tidigare, då matchen pausades ett tag innan den återupptogs.
Men den här gången kom lagen aldrig tillbaka på planen. Polismyndigheten fattade ett annat beslut.

När lagen tas av planen hålls enligt gällande bestämmelser ett matchmöte, och så skedde även i denna match. Där fanns hemma- och bortalagen representerade, domarna, en matchdelegat samt representanter från arenabolaget för Tele2 arena och polisen.
– Vi kom ganska snabbt överens om att matchen skulle återupptas eftersom det var grönt läge inne på arenan. Arrangören hade koll på läget och då finns det inga förutsättningar för oss att ställa in matchen, säger Mats Jonsson som representerade bortalaget Djurgården som säkerhetschef.
Hammarby var hemmalag och arrangerade matchen. Enligt klubbens säkerhetsansvarige Göran Rickmer hade polisen som deltog i matchmötet inte mandat att fatta beslut.
– Vi är arrangörer och vi ansvarar för att ordningen ska fungera. Och då är det också vår sak att vidta åtgärder och göra en bedömning om att spela vidare. Så egentligen kan man säga att polisen inte har någon funktion där.

Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson och Hammarbys vd Richard von Yxkull efter matchmötet i söndags.

Men flera personer från Noa, nationella operationsavdelningen, var på plats vid matchen. Enligt sektionschef Per Engström uppmanade polisen Hammarby att tömma läktarna och när så inte skedde togs beslutet att dra in tillståndet för den offentliga tillställningen.
– Polisens samtal ignorerades mer eller mindre. Djurparkerna hade uppenbarligen inte genomsökts ordentligt och kunde även maskeras, vilket är förbjudet, säger Per Engström till DN.

I ett pressrelease På måndagen skriver polisen att det vid ett tillfälle varit öppen eld på läktaren.
– Polismyndighetens uppdrag är bland annat att upprätthålla ordning och säkerhet, bedömningen i går var att säkerheten inte kunde garanteras, säger Noa-chefen Johan Olsson.
Göran Rickmer har en annan beskrivning.
Hans bedömning var att matchen kunde återupptas, säger han. Supportrarna som hade kastat så kallade bangers hade lämnat arenan nästan direkt, tror han.
– Dessutom gjorde vi en hel del förändringar för att flytta fram positionerna.
– Men så kom polisen in på mötet. Jag frågade Polismyndigheten vad de ville att vi skulle göra. Och då sa de att “det är inte vår sak att bestämma – det är upp till dig – men du måste garantera att inget händer i framtiden”. Vilket är en omöjlighet. Ingen kan göra det. Det är som att säga till Polismyndigheten att de måste garantera att det inte blir några brott i framtiden.

Derbypubliken på Tele2 arena i söndags – innan matchen mellan Hammarby och Djurgården bröts. Derbyt spelas på måndag inför tomma läktare.

Ett par minuter senare tillståndet hade dragits in. Då uppstod, enligt Rickmer, nästa oenighet mellan polisen och Hammarby.

De flesta av publiken lämnade arenan, men flera hundra i Hammarbys klackar stod kvar och sjöng att de ville se Hammarby. “Vi går ingenstans”, sjöng de.
Polisen ansåg att det var Hammarby som skulle evakuera arenan, men enligt Hammarby är det polisens ansvar när det offentliga evenemanget löses upp.
– I min värld är det Polismyndigheten som tar över ansvaret. I sin värld hade de sin egen tolkning som jag aldrig förstod. Då sa vi att då väntar vi bara, säger Göran Rickmer.
– Vi har personal som arbetar utifrån tillstånd. Om du tar bort den behörigheten har de inget att arbeta utifrån. Det har med lag och rättspraxis att göra.
Efter nästan två timmar det beslutades att matchen skulle återupptas dagen efter.
Hans Larsson, Svenska fotbollförbundets matchdelegat, vill inte kommentera söndagens händelser under måndagen.
Den sista kvarten av derbyt spelas klockan 14 på måndag. Lagen kliver ut inför tomma läktare i ställningen 2–0 till Hammarby.
Läs mer:
Johan Esk: Om Djurgården vänder – då är svensk fotboll i rejält kaos
Polisen slår tillbaka mot klubbarnas kritik
Stockholmsderbyt är inställt – det spelas inte på söndag

Lämna ett svar