Karolinskas Pedroletti: Vi ska inte sätta dit medarbetarna


DN har avslöjat att Karolinska sedan 2020 har betalat ut cirka 32 miljoner i avgångsvederlag då över 180 personer – handläggare, HR-personal, jurister, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor – köptes ut.
– Varje uppköp är ett misslyckande. Det visar också hur viktigt det är hur vi rekryterar, säger Christophe Pedroletti.

Sjukhusets sätt att arbeta personalärenden och förhastade avstängningar av anställda har kritiserats av facket Vision och tidigare anställda för att vara legalistiska. Över hundra personer har stängts av sedan 2020, men sjukhuset förnekar att metoderna används systematiskt.
– Sedan har jag stor respekt för berättelserna från de anställda som DN har intervjuat, säger Christophe Pedroletti.

Pedroletti tillträdde som sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset den 1 oktober.

Nu står det klart att arbetsrättsliga tvister inte längre får hanteras av Karolinska. Från och med årsskiftet flyttas ansvaret över från regionens sjukhus och flera andra verksamheter till regionstyrelsen i Region Stockholm.
Christophe Pedrolett tillträdde som sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset, svensk sjukvårds kronjuvel, den 1 oktober. Han tar emot i sjukhusledningens rymliga mötesrum med utsikt över Karolinska Institutet och berättar hur han besökt olika verksamheter. Bland annat temat kvinnors hälsa, där avstängningen och avskedandet av förlossningsläkaren Karin Pettersson i våras skapade en förtroendekris.
– Jag får intrycket att du har blivit sårad under processen. Det är viktigt att vi lyssnar på det, säger Christophe Pedroletti.
Det finns många historier om hur riksåklagaren sprider rädsla. Hur ser du på det?
– För mig är det väldigt tydligt att vi måste agera proportionerligt och objektivt. Och alla måste få säga sitt. Vi vill inte sätta någon där.

Pedroletti är barnläkare och specialist i barnallergologi och har tidigare varit sjukhusdirektör vid Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus.

På Karolinska har mycket kraft samlats till en person vid sidan av sjukhusdirektören. När HR-direktören köptes ut våren 2023 blev även advokatbyråchefen och complianceansvarig Helena Sundén tillförordnad HR-direktör. Från den 1 oktober flyttades HR-ansvaret, trots att rekryteringen av en ny HR-direktör inte var klar.
– Det är för att en person inte ska sitta på för många stolar. Man får inte ha för stark maktkoncentration på ena sidan, säger Christophe Pedroletti.
Han påpekar att advokatbyrån innehåller flera delar, och att sjukhuset behöver juridiskt stöd.
– Vi ska driva utvecklingen framåt, och då måste vi ha relationer med industrin till exempel. Lagen ska hjälpa oss att övervinna hindren, säger Christophe Pedroletti.

I augusti rapporterade Ekot av att Karolinskas advokatkontor polisanmälde fyra läkare för misstänkt mutbrott, kopplat till köp av IT-tjänster. Konkurrensverket ser nu över sjukhusets upphandling av IT-tjänster, men korruptionsanklagelserna har motbevisats av den tidigare tillförordnade sjukhusdirektören.
Är det två Karolinska som pratar?
– Jag kan förstå att det uppfattas så.
Christophe Pedroletti har själv inte fått ta del av polisanmälan.
– När det gäller Konkurrensverket har jag tilltro till min organisation och att vi har agerat rätt när avtalen skrevs på, säger Pedroletti.
DN har varit i kontakt med åklagaren som meddelar att inget nytt har kommit fram som kan delas med allmänheten. Ingen har delgivits misstänkt brott.

Christophe Pedroletti tillträdde som sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset med uppdraget att komma tillrätta med en kris.

Chefer på advokatbyrån har blåste även av till regionledningen om styrelseordförande Göran Stiernstedt. Den högsta chefen för Justitiekansliet har nyligen sagt att kontorets arbete mot korruption motsätts av styrelsen, enligt flera källor.
– Hon har sagt att det pågår ett krig mellan ledningen och styrelsen och att Göran Stiernstedt vill bli av med henne, säger en anställd på advokatbyrån.

DN har kontaktat advokatbyråns chef Helena Sundén som avböjer att kommentera. Stiernstedt, som är utsedd av regionfullmäktige, säger att han är upprörd över påståendet att han skulle motsätta sig arbetet mot korruption.
– Det är tvärtom för att förbättra arbetet mot korruption som vi vill flytta ansvaret närmare verksamheten, säger Göran Stiernstedt.
Christophe Pedroletti säger att det finns en polarisering på sjukhuset vilket är olyckligt.
Är det ett krig på gång?
– Usch, det är inget jag har hört. Vi måste arbeta tillsammans och inte ha djupa inre motsättningar. Jag kommer till det.
Pedroletti har ett uppdrag från styrelsen att se över sjukhusets organisation, närmare bestämt de staber där HR och advokatbyrån ingår. På torsdag kommer han med en första rapport.

Fakta.Christophe Pedroletti

Christophe Pedroletti tillträdde som sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset den 1 oktober.

Bakgrund: Barnläkare och specialist i barnallergologi. Tidigare sjukhusdirektör vid Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus.

Åldras: 59 år

Familj: Gift, tre vuxna söner. Bor i Sollentuna

Bakgrund: Född i Lausanne i Schweiz, men uppvuxen i Sverige. Familjen på min mammas sida är läkare och musiker. Han har själv spelat klarinett i ett jazzstorband och även spelat rock i unga år.

Läs mer:
Karolinska har köpt ut anställda för 32 miljoner

Lämna ett svar