Viktigare med försvaret av våra egna gränser efter Trumps seger



45a9dd8f 830c 459a 8b5d e995155dbdfe

Den nye överbefälhavaren Michael Claesson gjorde sitt första officiella besök utomlands i Finland nyligen och lovade svenska trupper till vad han kallade en potentiell frontlinje och att svenska trupper skulle kunna vara på plats i Finland “inom några dagar”.
Han anger inte hur mycket Sverige skulle kunna skicka på kort tid, men med tanke på svårigheten att få de fyra brigaderna utlovade för flera år sedan och den personalbrist som försvaret har klagat över kan man ifrågasätta löftena.
Betydelsen av svenska styrkor på finsk mark ska inte heller överdrivas. En brigad består av 4 000–5 000 man, vilket ska jämföras med den finska försvarsmakten som står starkt på egna ben och kan mobilisera 300 000 soldater på kort tid. För Sverige blir det däremot en betydande försvagning av det lilla försvar vi har om det ska stationeras utomlands.

Vad är det då? Sverige lovar Finland och de baltiska staterna? I Försvarsutskottets betänkande från april i år föreslås två mekaniserade brigader och en mekaniserad bataljon i operativa områden i Finland eller Baltikum. Dessutom ska en mekaniserad bataljon vara permanent stationerad i Lettland.
Omorganisationen av det svenska försvaret följer Natos planering, där försvaret av det svenska territoriet inte är prioriterat. Förslaget att separera två brigader för insatser utanför Sverige och att de två ytterligare brigader som man tidigare kommit överens om att skjutas upp kom fram för ett år sedan redan när då ÖB Micael Bydén anmälde det i en skrivelse till Försvarsberedningen.
Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, ställde då frågan om Sverige bara ska försvaras av hemvärnet. Arméchefen pekade på samma risk ett halvår senare när han varnade för att det svenska territoriet kan bli ett strategiskt tomrum om markstyrkorna inte byggs upp. Även han frågade retoriskt om området skulle försvaras av hemvärnet.
Det kan tyckas vara ett överdrivet påstående, men det är just detta som nu blivit svensk försvarsplanering för de kommande åren. I regeringens proposition om svenskt försvar har bl.a. “Totalförsvar 2025–2030”det står att territoriellt försvar ska bestå av hemvärnet och något som kallas “territoriella enheter”. Så det blir inte mer än så för försvaret av det egna landet.
Territoriella band är något som inte existerar i verkligheten, utan som kastas upp för att ge sken av att vi har ett försvar. Regeringen skriver att sådana förband “kommer att börja organiseras under perioden 2025-2030 i form av kompanier och fristående plutoner”.
Det är oansvarigt av politiker och försvarsledning att tala om att stationera de få markförband vi har utomlands och lämna vårt eget territorium utan försvar. Med DCA-avtalet med USAsom får 17 baser i vårt land kan vi bli det primära målet vid en väpnad konflikt.
Ingen som helst det finns åtaganden från USA:s sida i DCA-avtalet att försvara Sverige, och med Trumps seger i valet kommer sannolikt USA:s intresse av att skicka militär till Europa att bli ännu mindre.

Utan eget försvar blir vi särskilt känsliga för militära påtryckningar, gränskränkningar och provokationer och i slutändan lämnas vi utan möjlighet att slå tillbaka ett angrepp mot vårt land.
Sverige behöver återupprätta sitt eget territoriella försvar innan vi skickar trupper till andra länder.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare

Lämna ett svar