Väljarna: Sverige har blivit ett otryggt land



4eaeccb1 f47b 48bd b22f 536105e86621

År 2023 har gängvåld brutaliserats och delvis ändrat karaktär. Offren har också dödats bland personer med liten eller ingen koppling till gängen. Brott har förekommit i bostadsområden och på andra platser utanför de utsatta områden som vanligtvis är i fokus.

Det är en del av bakgrunden till att de flesta väljare i en ny undersökning från DN/Ipsos klassar Sverige som ett osäkert land. En av fem upplever till och med landet som mycket otryggt. Erfarenheten är starkare bland kvinnor än bland män, och mer utbredd i Tidöpartiernas väljarkår än oppositionens.

Svaren blir helt annorlunda när DN/Ipsos frågar hur man uppfattar situationen i sitt närområde. Drygt åtta av tio klassar sitt bostadsområde som säkert. Bara en av tio känner sig otrygg där. När det gäller ens hemkommun som helhet känner sig runt två av tio oroliga.
– Folk känner sig generellt ganska trygga. Att många ser Sverige som otryggt är sannolikt en funktion av mediernas rapportering och spridningen den får i sociala medier. Än så länge sker inte våldsdåden i huvudsak där majoriteten bor, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
DN/Ipsos har också upprepade gånger utrett oron för att drabbas av vapenvåld. Orolighetsnivån har inte ökat sedan senaste mätningen i juni, tvärtom har den minskat något. Enligt Nicklas Källebring kan det bero på att den senaste undersökningen gjordes under en period då gängvåldet tillfälligt avtog, samtidigt som media istället fokuserade utomlands, på konflikten mellan Hamas och Israel.
Allmänhetens förtroende eftersom polisens och politikernas förmåga att hantera brott inte heller har förändrats. Ungefär hälften anser att polisen klarar av att vidta rätt åtgärder, medan bara var femte tror detsamma om riksdagspartierna. Ju mer osäker du känner dig, desto lägre blir ditt förtroende.
Sverigedemokraterna är det parti som i väljarnas ögon representerar den mest repressiva synen på brott, enligt undersökningen. Drygt hälften svarar att de anser att partiet lägger för stor vikt vid tuffa åtgärder. I andra änden av listan finns Vänsterpartiet, som enligt ungefär var tredje väljare förlitar sig för mycket på brottsförebyggande insatser.

Läs mer:
Väljare: Övervaka oss mer – och brottsligheten minskar

Det var så undersökningen gjordes

■ Ipsos har genomfört 1193 intervjuer med röstberättigade under perioden 16-30 oktober. Baserat på ett slumpmässigt urval har 584 intervjuer genomförts via SMS-länk till en webbenkät. 609 digitala intervjuer genomfördes med hjälp av ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

■ Syftet med kvoturvalet är att säkerställa respondenternas representativitet. När kvoturval tillämpas kan felmarginaler inte beräknas på traditionellt sätt.

■ Frågorna som ställdes var: Anser du att (partiet) lägger mycket/något för stor vikt vid repressiva/förebyggande åtgärder? Hur orolig är du för att du personligen ska skadas i samband med skottlossning och våldsdåd? Vilket förtroende har du för att följande grupper kommer att vidta rätt åtgärder för att minska antalet skjutningar och våldsdåd (polisen/partierna)? Hur tryggt eller otryggt upplever du att det är i Sverige/i kommunen du bor i/i ditt bostadsområde?

■ För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Lämna ett svar