Konkurrensverket ger inte Tesla stöd – facket får hjälp i Norge


Den amerikanska elbilstillverkaren är, som en del av konflikten om kollektivavtal, i en process med Transportstyrelsen och Postnord då företaget inte får tillgång till sina registreringsskyltar.
“Det finns alltså tusentals bilar, beställda av kunder, som nu saknar registreringsskyltar. Tidsknipen är med andra ord stor”, har Teslas juridiska ombud skrivit till Göta hovrätt.

I ett försök att få ut skyltarna Tesla har anmält Postnord till Konkurrensverket med klagomål om missbruk av dominerande ställning på marknaden.
Konkurrensverket ger dock Tesla en kall hand och utreder inte saken närmare. Myndigheten hänvisar till att det är en arbetsmarknadskonflikt och inte en konflikt som bygger på att Postnord försöker få kommersiella fördelar.
Tesla har krävt att tingsrätten ska besluta om så kallade interimistiska säkerhetsåtgärder och att Postnord ska lämna över skyltarna innan ärendet är slutligt avgjort. Solna tingsrätt tar beslut i ärendet på torsdag.
På onsdagen meddelade också norska fackförbundet Fellesforbundet en sympatiblockad mot IF Metalls svenska strejk, enligt ett pressmeddelande. Det innebär att från och med den 20 december kommer transporter av Tesla-bilar till den svenska marknaden att bojkottas om inget kollektivavtal har träffats innan dess.
Fellesforbundet är Norges största fackförbundet i den privata sektorn och har medlemmar inom industri, transport, bilverkstäder och hamnar.
Samtidigt har Tesla betalningsuppdrag hos Kronofogden. Under 2023 har myndigheten skickat en rad betalningsuppdrag till företaget i Sverige. Bakgrunden är att ett bilserviceföretag i Norrköping kräver företaget över fyra miljoner kronor.
Tesla hävdar dock att Kronofogdemyndigheten gjort flera fel i hanteringen av ärendet och överklagar miljonyrkandet till Högsta domstolen, skriver nyhetsbyrån Siren. Tidigare har Svea hovrätt beslutat att inte lyssna på Teslas krav.

Elbilsjättens företrädare anser att företaget inte har blivit korrekt underrättat om beställningarna, och att kraven från serviceföretaget i stort sett är grundlösa.
Läs mer: Motståndet sprider sig i Europa
Läs mer: Det gäller kollektivavtal
Podcast: Det är därför världens rikaste svenska mekaniker utmanar

Lämna ett svar