Sverige investerar dyrt för att mäta fluor: ”Sjuka pengar”


Före och efter varje lopp i världscupen för längdskidåkning kommer alla tävlingsskidor i startfältet i vinter att genomgå en obligatorisk kontroll.
Detta för att utesluta förbjudna nivåer av fluor som ger en fördelaktig glidning.
För att säkerställa att ingen av misstag får otillåtet material under sina skidor – och därmed blir diskvalificerat – har Svenska Skidförbundet i år investerat i en egen mätutrustning som ska kontrollera fluorvärdet i förväg.
– Vi har valt att köpa in två instrument som ska kunna upptäcka eventuell förekomst av fluor på skidorna. Det är en investering som vi var tvungna att göra, säger långdistanschefen Lars Öberg.

Det påpekar han det är inte bara längdidrottens behov som tillgodoses utan alla elva grenar som lyder under Svenska Skidförbundet, förutom gräs- och rullskidåkning.

efa92af3 43e0 4479 a948 442512a96ea8

Foto: Jonas Lindkvist

Utrustningen uppges kosta uppemot 400 000 kronor styck. Dyrt men nödvändigt, konstaterar längdlandslagets landslagschef Anders Byström.
– De kostar en del, men vi måste ha dem för att se om skidorna är okej, säger han och fortsätter:
– Det är sjuka pengar, men vi har inget val. Vi måste ha en i lastbilen för att testa skidorna innan de går till vanliga tester så vi vet att de är säkra.
Även för en stormakt som Sverige är det “en betydande investering”, medger Lars Öberg, och för mindre konkurrenskraftiga och mindre välbeställda nationer är det inte ens genomförbart.

Svenska Skidförbundet fick lägga dyra pengar på testmaskiner som mäter fluorvax, säger landslagschefen Anders Byström.

Foto: Terje Pedersen/TT

För inte bara de bästa länderna ska kunna försvara sig mot misslyckade skidor, Internationella skidförbundet, Fis, kommer i vinter att hjälpa andra nationer med testning inför den formella kontrollprocessen.
– Det blir säkert olika prioriteringar som gör att alla inte anser sig ha råd med det här. Innan tävlingarna startar kommer Fis att erbjuda sig att komma in och testa skidorna i förebyggande syfte, säger Öberg.

Men att spara pengar genom att använda denna möjlighet var inget problem, tillägger han:
– Vi har bedömt att med den storlek på landslaget som vi har – där vi slår i taket med antalet aktiva spelare som får tävla vid varje VM – måste vi ha en egen kontrollförebyggande verksamhet också, för att undvika eventuell vårdslöshet smyger sig på och skidorna kan vara förorenade med fluor.
Läs mer:
Gröna skidor är säkrade här: “Ingen vill ha onödiga diskvalifikationer”

Lämna ett svar