Bidens känga mot Netanyahu: ”Stort misstag”442ecf10 93db 422b b3d6 748330b9f4f1

“Det skadar Israel mer än det hjälper”, säger Joe Biden om Benjamin Netanyahus krigföring i Gaza i intervjun med den amerikanska tv-kanalen MSNBC.

Medan Biden stöder Israels rätt att slå Hamas efter terrorattacken den 7 oktober, menar han att Netanyahu måste ta mer hänsyn till civila palestinska liv. Över 30 000 människor har hittills dödats under Gazakriget.

“Det går emot vad Israel står för. Och jag tror att det är ett stort misstag”, säger Biden.

I torsdags kväll, när han inte visste att mikrofonerna var på, sa Biden att han och Netanyahu måste ha ett “kom till Jesus”-möte – en term för att tala tydligt om en fråga där man tror att den andra parten måste ändra kurs.

Men i tv-intervjun ger Biden motstridiga budskap om USA:s stöd för Israel och möjliga röda linjer. Enligt Biden skulle en invasion av Rafah i södra Gaza vara en röd linje, vilket USA länge har varnat Israel för. Men Biden säger samtidigt att han aldrig kommer att överge sitt stöd till Israel eller få USA att sluta leverera vapen.

USA har också skickade fler vapen till Israel under kriget än vad som tidigare känts. Mer än 100 individuella försäljningar av främst ammunition och bomber har skett vid sidan av regeringens större stödpaket, enligt The Washington Post.

Biden säger att han kan tänka sig att gå direkt till det israeliska parlamentet, Knesset, med sina åsikter om kriget. Men den amerikanske presidenten går inte närmare in på om en resa till Israel finns i hans planer.

I USA verkar många inte vara särskilt nöjda med Bidens inställning till Israels krig i Gaza. Kritiker från vänstern menar att Vita huset är medskyldigt till ett folkmord på palestinier genom att ställa sig på Israels sida – medan kritiker från högern anser att Biden inte gör tillräckligt för att stödja Israel överhuvudtaget.

I Israel fortsätter protesterna mot Benjamin Netanyahu. På lördagen samlades tusentals demonstranter i Tel Aviv för att kräva mer åtgärder för att få hem gisslan som Hamas hållit i Gaza. Många vill också att Netanyahu ska avgå.

Lämna ett svar