Israel har byggt väg tvärs över Gaza


Enligt CNN fanns redan cirka två kilometer av vägen, medan de återstående fyra kilometerna har byggts de senaste veckorna. Till skillnad från andra vägar i området är det den enda som går i en enda sträcka, tvärs över Gaza. Bland annat har IDF kopplat ihop befintliga vägar som inte var anslutna tidigare.

Den pensionerade israelen Brigadgeneral Jacob Nagel, tidigare även ansvarig för Israels säkerhetsråd, säger till BBC:s arabiskspråkiga kanal att vägen finns för säkerhetsstyrkorna att snabbt kunna agera mot hot.
– Det kommer att hjälpa Israel att snabbt flytta in och dra sig tillbaka, säger Nagel.
Han nämner att vägen delar Gaza i en norra och en sydlig del och att Israel inte kommer sitta och vänta på att hot ska uppstå.
Den före detta britten arméofficer, numera riskanalytiker Justin Crump säger till BBC att vägen är av stor betydelse och verkar vara en del av en långsiktig strategi för att kontrollera Gaza. Khaled Elgindy från USA-baserade Middle East Institute ser vägen som en möjlig indikation på att Israel tänker stanna kvar i Gaza på obestämd tid.

YunisRityta%203 1708598635798

Vägen kommer också att göra det lättare för Israels militär att kontrollera vilka människor som rör sig mellan de norra och södra delarna av området, enligt Emily Harding, chef för den amerikanska tankesmedjan CSIS.
Den största utmaningen för den israeliska militären under kriget i Gaza har varit att bekämpa medlemmar av terrororganisationen som gömmer sig bland civila, anser hon.
– Det enda sättet att göra det är med bra taktisk intelligens på marken, som hindrar dem från att röra sig, säger hon till CNN.

Lämna ett svar