Adoptionscentrum stoppas från att förmedla adoptioner


Ett trettiotal barn har adopterats till Sverige från Madagaskar under 2000-talet. Adoptionscentrets fortsatta verksamhet i landet stoppas nu. Nyligen avslog Mfof, Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd, föreningens ansökan om att fortsätta förmedla adoptioner från Madagaskar.
Mfof menar att landets regler kring adoptionsprocessen inte uppfyller de grundläggande kraven som finns i barnkonventionen och 1993 års Haagkonvention.

Fakta.Adoptionscenter

Adoptionscentrum är en ideell förening som grundades 1969. Det är världens näst största mäklare av internationella adoptioner. Under åren 1970-2018 förmedlade föreningen 25 213 adoptioner.

Föreningen har förmedlat flest adoptioner från Colombia, Sydkorea, Indien och Kina.

Källa: Adoptionscentrum

I en av de svenska adoptionsakterna, som Mfof har granskat, matchades det adopterade barnet med en svensk familj endast en dag efter födseln. Detta väcker enligt myndigheten frågan om den så kallade subsidiaritetsprincipen följs – vilket innebär att ett barn först ska prövas för inhemsk adoption innan internationell adoption kan bli ett alternativ.
– Vi anser verkligen att de brister vi har stött på är allvarliga. Det handlar både om hur Madagaskar har hanterat sina konventionsåtaganden, konstigheter i det inhemska regelverket och osäkerheter kring hur adoptionsprocessen fungerar, säger Mfofs generaldirektör Per Bergling.
Både Frankrike och Danmark har tidigare stoppat adoptioner från Madagaskar.
Danska myndigheter pekade bland annat på “tvivel” om hur barnen blev tillgängliga för adoption. Dessutom menade myndigheten att den danska adoptionsförmedlaren inte kunde säkerställa att någon part inte gjorde en otillbörlig ekonomisk vinst på adoptionerna.

FN:s kommitté för barnets rättigheter har också identifierat omfattande problem inom adoptionsbyrån från Madagaskar. Förra året uppmanade FN landet att “förebygga” och “ta itu med grundorsakerna till illegala internationella adoptioner”. I en fransk rapport från i år finns också uppgifter om “risk för handel med barn” – något Mfof tagit del av i sitt beslut.
– Det är typiskt sett sådana här saker som ligger till grund för ett avslagsbeslut. Vi tittar brett och när vi får information om samtida problem, som är utbredda och allvarliga, då lyssnar vi och tar hänsyn till dem, säger Per Bergling.

Per Bergling är generaldirektör för tillsynsmyndigheten Mfof som ska kontrollera att adoptionsförmedlingen till Sverige sker i enlighet med lagar och konventioner.

Foto: Alexander Mahmoud

I sitt beslut skriver Mfof att den madagaskiska adoptionsmyndigheten har varit svår att nå och att det finns oklarheter kring hur adoptionslagstiftningen ska tillämpas.
Mfof bedömer att de saknas som har identifierats är av “så allvarlig karaktär” att de redan matchade adoptionerna, som ännu inte har slutförts, inte “anses vara för de berörda barnens bästa”.
Adoptionscentret har förmedlat adoptioner från Madagaskar sedan 2007. Verksamhetschef Kerstin Gedung vill inte ställa upp på en vanlig intervju. I ett mejl skriver hon att Mfofs beslut varken är motiverat eller väl underbyggt.
“Mfof har inte besökt landet och har fattat beslut bland annat utifrån andra- och tredjehandsinformation de fått från myndigheter i Frankrike och Danmark”.
Adoptionscentret anser att Madagaskar har en fungerande adoptionsprocess som är anpassad till Haagkonventionen om internationell adoption.
Föreningen överväger nu om de ska gå vidare och överklaga beslutet. Kerstin Gedung svarar inte på frågan vad som händer med de adoptionsprocesser som pågår just nu.

Tidigare i år tackade Mfof nej även Adoptionscentrums ansökan om fortsatt adoptionsförmedling från Panama. Sedan starten 2011 har Adoptionscentrum förmedlat nio adoptioner från landet.
Panamas adoptionslag tillåter en biologisk mamma att samtycka till adoption redan innan barnet föds. Det strider mot 1993 års Haagkonvention.
Kerstin Gedung skriver att Adoptionscentrum respekterar Mfofs beslut. Hon framhåller dock att mamman kan ändra sitt beslut att adoptera barnet upp till tre månader efter att barnet föds.
“I de få adoptioner som Adoptionscentret har genomfört från Panama har barnen vid adoptionstillfället varit i skolåldern”, skriver hon. Kerstin Gedung uppger att de inte har någon kännedom om övergrepp kopplade till internationell adoption i landet.
Per Bergling tillträdde som generaldirektör på Mfof 2020. Det är första gången som adoptionsverksamheten i Madagaskar och Panama granskas under hans tid i ämbetet.
Hur kommer det sig att tillsynsmyndigheten inte upptäckt eventuella brister tidigare?
– Det kan bero på flera orsaker, till exempel att bristerna inte fanns vid tillfället eller att vi inte fick information som tydde på brister.

Per Bergling säger att det finns risk för oegentligheter kopplade till de adoptioner som hittills genomförts från Madagaskar och Panama.
– Den som inte är misstänksam eller öppen för att saker kan hända ska inte jobba med tillsyn och behörighet. Men vi vill verkligen minimera risken framöver. Därför har vi nu tackat nej.

Fakta.Dessa är etiska adoptioner

Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner

Ursprungsstaten måste ha säkerställt:

● Att internationell adoption är till barnets bästa, efter att möjligheten att placera barnet inom ursprungslandet har beaktats.

● Att familj och myndigheter har gett skriftligt medgivande.

● Att moderns samtycke har lämnats först efter barnets födelse.

● Att ingen får göra otillbörlig ekonomisk vinning.

Sverige ratificerade konventionen 1997.

Konventionen om barnets rättigheter

Konventionsstaterna förbinder sig att:

● Att respektera barnets rätt att behålla sin identitet, inklusive medborgarskap och familjerelationer.

● Att om ett barn olagligt berövas sin identitet måste barnet ges lämpligt stöd för att snabbt återupprätta den.

● Att säkerställa att samma regler gäller som för nationell adoption.

Sverige ratificerade konventionen 1990. Gäller som svensk lag sedan 1 januari 2020.

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter är avgörande

● Att ingen får utsättas för godtyckliga ingripanden i frågor om integritet, familj och hem.

● Att ingen godtyckligt får berövas sin nationalitet.

Sverige antog deklarationen 1948.

Fakta.Antal adoptioner

Adoptioner från Madagaskar till Sverige

Totalt sedan 2007: 34

Adoptioner från Panama till Sverige

Totalt sedan 2011: 9

Lämna ett svar