Vårdstrejken: Så ska Sahlgrenska starta om verksamheten


“En stor lättnad”, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, när DN når honom strax efter beskedet att parterna kommit överens om ett nytt vårdavtal.
– Nu har vi tillgång till våra medarbetare igen och gör att vi kan öka till normal sommarkapacitet. Men beroende på vilken verksamhet vi pratar om är startsträckan för att komma igång något annorlunda.

För avdelningar som hade en lägre kapacitet under strejken är det oftast möjligt att snabbt höja takten. För helt stängda avdelningar tar det längre tid att börja om igen. På Sahlgrenska har bland annat en infektionsavdelning och hudklinik stängts helt.
Utöver personal behöver leveranser av vårdmaterial och mat till patienter starta. Nästa utmaning är att snabbt kalla patienter till undersökningar och operationer.
– Jag räknar med att vi nästa vecka, eventuellt med några få undantag, är igång med alla aktiviteter med normal sommarplanering, säger Bjarnegård om läget på Sahlgrenska.

Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska i Göteborg.

Foto: Pressfoto

I Västra Götalandsregionen, som Sahlgrenska tillhör, har totalt 800 operationer ställts in under strejken.
Även i Värmland, där återhämtningsavdelningen i Torsby och mottagningen för endoskopi på Sjukhuset i Arvika stängdes helt under strejken, beräknas ett 70-tal undersökningar och ett 20-tal operationer ha ställts in.
– Det är ingen gigantisk sjukvårdsskuld, vi ska jobba ikapp. Men det är klart att vi har halkat efter mer än vi hade trott, säger områdeschef Maria Berglund.
Varken i Västra Götaland eller Värmland har några akuta insatser ställts in.

Maria Berglund, områdeschef i Region Värmland.

Foto: Pressfoto

De avdelningar i Värmland som har stängts öppnar igen på måndag, säger Berglund.
– Det blir tajt att hinna ringa några patienter innan helgen. Det kan du nog börja med på måndag. Framför allt kräver patienterna för endoskopin viss förberedelse.

Strejken har inneburit att trycket har ökat på andra avdelningar. Maria Berglund räknar med att det nu kommer att lätta och att vården kan återgå till arbetet med att försöka korta sina vårdköer.
– Det känns bra. Nu är vi inne i semesterperioden som är tillräckligt stressig ändå. Då är det skönt att slippa strejken. Vi är glada att det äntligen är över.

Lämna ett svar