Pressad vård på Gotland – sjukhus i stabsläge



00b061c3 8a01 403a 8b12 deb8ee66fbd6

Till slutet kämpar Region Gotland för att kunna erbjuda gotlänningar och turister akut sjukvård. Normalt sett växlar man, tillsätter extra personal på akuten, vårdavdelningarna och alla vårdplatser hålls öppna. Det behövs då öns sjukvård är anpassad till 60 000 invånare – en skarp kontrast till de hundratusentals turister som vistas där på sommaren.

Men i år slog personalen larm redan innan det började. Några har sagt upp sig. Dagen före midsommar lämnade två chefer sina uppsägningar med hänvisning till “situationen på sjukstugan”, enligt Hela Gotland.
Samtidigt gick sjukhuset i personalläge.
Bakgrunden är en personalbrist som tvingat regionen att dra ner på vårdplatser genom att slå samman två vårdavdelningar, kirurgi och ortopedi, till en. De två specialiteterna delar nu både lokal och personal – vilket skapade oro i den sammanslagna personalgruppen.
De känner inte varandras patienter, är rädda för att göra fel och det känns otryggt för patienterna.
“Vi har precis kastats in i det här utan introduktion”, skriver en anställd till TT.
Men enligt sjukhusdirektör Anna-Clara Collén är sommaren inte i fara:
– Vi kommer att kunna erbjuda patientsäker sjukvård till de som behöver det. Men några av de åtgärder som vidtas har en negativ inverkan på patientsäkerheten.

Färre vårdplatser har också ledde till inställda operationer.
”Varje morgon kommer patienter för planerade operationer, som cancer. Men det finns ingen plats så de sitter i dagrummet. Efter några timmar får de besked, ingen operation idag”, skriver sjukhusanställde till TT.
– Det känns obehagligt att behöva acceptera ett minskat antal vårdplatser, säger Regina Göbel, ordförande i Gotlands Läkarförbund.
Eftersom cancerkirurgi anses vara akutsjukvård kan cancersjuka gotlänningar bli ombedda att åka till Stockholm för operation, om de inte kan opereras i Visby, säger Göbel.
Nu blir det svårt att få in ytterligare personal. Visby, som tidigare var populärt i bemanningsbranschen, nobbas av hyressköterskor.
– Det lönar sig inte ekonomiskt. Enligt våra beräkningar blir det bara 15 kronor över i timmen när alla omkostnader räknas in, säger Cecilia Svanlind Thörn från Sveriges Konsultsjuksköterskors Riksförbund.
– Till det kommer den höga arbetsbelastningen under sommaren.

Lämna ett svar