Botaniker hjälpte att lösa mord med kunskap om nässlor


En sensommardag 2002 försvann 10-åriga skolkamrater Jessica Chapman och Holly Wells oförklarligt efter att ha gått ut för att köpa godis i matchande fotbollströjor. En massiv sökinsats inleddes i den lilla staden Soham i östra England, poliser från hela landet deltog och till och med flickidolen David Beckham vädjade i media om att de skulle komma hem.
Två veckor senare hittades de mördade i ett dike strax utanför Soham.

I BBC-radioprogrammet Desert Island-skivor berättar för botanikern och rättsmedicinaren Patricia Wiltshire hur hennes kunskap om växter – i det här fallet brännässlor – hjälpte polisen att koppla mördaren till brottet.
Flera hårstrån som senare fastställdes för att tillhöra Jessica Chapman upptäcktes av Wiltshire på en trädgren nära flickornas kroppar. Hon noterade också att någon verkade ha trampat på brännässlor på brottsplatsen, som sedan hade börjat växa ut igen. Detta avbrott i nässlornas tillväxt gjorde att hon kunde avgöra hur lång tid det hade gått mellan morden och att flickornas kroppar hittades.
– Jag tittade på de små skotten och tänkte: “Det här har växt i ungefär två veckor”, säger hon till BBC.

När det gäller de döda flickorna kunde Patricia Wiltshire se hur brännässlor på brottsplatsen hade trampats, vilket resulterade i ett stopp i tillväxten.  Av det kunde hon bedöma hur länge det hade gått sedan flickorna mördades tills deras kroppar hittades.

Foto: Bengt Ekman/TT

Hennes observationer hjälpte också utredarna att se hur gärningsmannen hade rört sig i skogen.
Polisens misstankar riktades mot Ian Huntley. I dag avtjänar han ett livstidsstraff för morden som upprörde en hel nation. Han förnekade det fram till rättegången, men erkände oväntat under förhandlingen.
Detta är inte den enda tiden Patricia Wiltshire har använt sina kunskaper för att lösa brott. Hon använder sin expertis främst på två sätt. Dels kan ett litet spår av pollen ge henne en indikation på vilka typer av växter som hittats på brottsplatsen, för att kunna spåra var händelsen ägde rum. Dels kan hon besöka brottsplatsen och leta efter små avtryck på löv eller trasiga kvistar, säger hon till programmet.

Lämna ett svar