Hjälten firade med förbjuden gest: ”Stolt att vara turk”



7cffe3b7 272c 45a6 a7c5 7d309547c7b5

Merih Demiral gjorde båda Turkiets mål i 2–1 åttondelsfinalen mot Österrike. Efter sitt andra mål knäppte mittbacken ihop tummen, långfingret och pekfingret i en gest som ofta förknippas med de grå vargarna.
Demiral har fått hård kritik för sitt firande, bland annat skriver den tyska tidningen Bild att det är en skandal. På den sociala medieplattformen X har Demiral publicerat en bild med texten:
“Lycklig är den som säger att han är turk”.

På presskonferensen efter matchen sa al-Ahli-spelaren att det inte fanns något speciellt besked med gesten.
– Jag är väldigt glad över att få göra två mål. Jag hade ett firande i tankarna, och det var vad jag gjorde. Det har med den turkiska identiteten att göra, för jag är väldigt stolt över att vara turk, och jag kände det fullt ut efter det andra målet, säger Demiral och fortsätter:
– Så då gjorde jag den gesten. Jag är väldigt glad att jag gjorde det, och alla våra fans och supportrar är stolta över oss. Jag såg folk på läktaren göra den gesten så det påminde mig om att ha det i åtanke också, så jag är glad att jag gjorde det.
De grå vargarna beskrivs som en högerextrema, islamistisk organisation och har anklagats för terrorism och mord, både i Turkiet och i Europa. Gesten är förbjuden i Frankrike och Österrike. De sistnämnda stod alltså för motståndet i matchen.

Lämna ett svar