Presidentvalet i USA: De kan ta över om Joe Biden hoppar av


Kamala Harris. Vicepresident och kanske det mest självklara alternativet att ta över om Joe Biden hoppar av. Enligt flera källor till Ekonomen är redan bestämt.
Harris, 59, har stått vid presidenten sedan valet 2020 och är ett välbekant namn för väljarna. Hon har blivit ansiktet utåt för kampanjens ansträngningar att skydda aborträtten i USA, och trots hennes historiskt låga siffror säger 45 procent av de tillfrågade väljarna att de skulle rösta på Harris om hon skulle möta Trump, i en undersökning från CNN.
– Hon är smart och har under de senaste tre åren samlat på sig mycket erfarenhet och förståelse för arbetet. Å andra sidan ses hon som en förlängning av Biden-administrationen vars misstag är i fokus för Trumps kritik, säger Stephen Zunes, professor i politik vid University of San Francisco och gästprofessor vid Göteborgs universitet.

Vicepresident Kamala Harris är ett alternativ om Joe Biden hoppar av.

Foto: Ronda Churchill/AP

I så fall kan Kamala Harris bli USA:s första kvinnliga president. Det kan engagera kvinnliga väljare. Om demokraterna tvärtom väljer att inte nominera Harris kan det leda till kritik från kvinnor och svarta väljare, påpekar Zunes. Att Harris är ansvarig för den kontroversiella migrationsfrågan är inte till hennes fördel.

Gretchen Whitmer. Guvernör i Michigan och ett allt populärare namn bland demokrater. Hon ses av många som en möjlig presidentkandidat inför valet 2028. Whitmer vann guvernörsloppet 2018 och har varit en drivande kraft för att stärka kvinnors reproduktiva hälsa. Hon är populär både bland unga feminister och moderata väljare i det så kallade rustbältet, ett område i nordöstra USA med mycket stål- och fordonsindustri.
– Personligen tror jag att hon skulle vara den starkaste kandidaten. Hon är mycket självsäker och en av de mest framgångsrika guvernörerna när det gäller vad hon har lyckats uppnå. Hon är från Mellanvästern och skulle kunna vinna över arbetarklassväljare som vände sig till Trump.
Michigan är en vågmästarstat och därmed viktig för demokraterna. Som det ser ut nu skulle Biden förlora Michigan, enligt Zunes.

Gretchen Whitmer är guvernör i Michigan.

Foto: Andrew Roth/TT

Sherrod Brown. Senator från Ohio och det äldsta alternativet. Brown valde att inte kandidera i primärvalet 2020 och istället sitta kvar. Han är en stark röst för arbetarrätt och har försvarat abort.
– Han är nog den som lutar mest åt vänster. Trots det har han blivit omvald i Ohio, en delstat som lutar åt republikanerna, eftersom han tilltalar arbetarklassen. Tillsammans med Whitmer är han förmodligen den mest troliga kandidaten, säger Stephen Zunes.
Gavin Newsom. Guvernör i Kalifornien sedan 2019 och en av partiets lysaste stjärnor – även om många republikaner älskar att måla ut honom som en vänsterextremist. Newsom kritiserades för hårda restriktioner under coronapandemin. Även han är en möjlig presidentkandidat inför valet 2028.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom väckte stor uppmärksamhet i en debatt mot Floridas guvernör Ron DeSantis förra året.

Foto: Jessica Christian/TT

– Newsom är ganska progressiv och förmodligen den mest kända guvernören i USA, tillsammans med republikanernas Ron DeSantis. Det som fungerar emot honom är att han kommer från San Francisco, vilket generellt sett inte tilltalar arbetarklassen och mellanvästern, och att han är en annan vit man.

JB Pritzker. Guvernör i Illinois som nyligen har profilerat sig som en mycket ihärdig kritiker av Trump. Han är son till Donald Pritzker, grundare av hotellkedjan Hyatt, och en av USA:s rikaste politiker. Pritzker är bra för 3,4 miljarder dollar och kan spendera mycket pengar på sin egen kampanj.
– Det är också ett minus, att han är en rik man precis som Trump.

JB Pritzker är guvernör i Illinois.

Foto: Joel Angel Juarez/TT

Josh Shapiro. Guvernör i vågmästarstaten Pennsylvania. Han är högt ansedd i hemlandet, 64 procent säger att de är nöjda med hans arbete i en färsk undersökning. Shapiro talar ofta om sitt judiska arv och försvarar USA:s stöd för Israel. Han har också fördömt några av de senaste studentprotesterna som antisemitiska. Shapiro är den minst troliga kandidaten, enligt Stephen Zunes.
Andra möjliga namn inkluderar Kentuckys guvernör Andy Beshear, känd för sina framgångar i en republikansk delstat där Biden är djupt impopulär, transportsekreterare Pete Buttigieg och Minnesota-senator Amy Klobuchar, båda deltar i den demokratiska primärvalen 2020. Michelle Obama, före detta första dam, har sagt nej. Hon vill inte.
Läs mer:
Källa: Biden osäker på om han kan rädda presidentkampanjen
Karin Eriksson: Det är därför demokraterna har hållit fast vid Biden
First Democrat uppmanar Biden att dra sig ur

Lämna ett svar