Vänsteralliansen Nya folkfronten kräver att få bilda regering i Frankrike


I Frankrike är det presidenten som har i uppdrag att utse landets premiärminister – till skillnad från i Sverige, där det är talmannens roll att föreslå en premiärminister till riksdagen.
Det ger Emmanuel Macron stort inflytande i den komplicerade situation som uppstått i parlamentet. Vänsteralliansen Ny folkfront fick flest mandat: 182 av totalt 577. Men det är långt ifrån de 289 medlemmar som krävs för egen majoritet.
– Den uppkomna situationen kräver stor ödmjukhet från vår sida. Men Macron verkar inte ens tro att han är förlorad. Men sluta skoja säger jag! Det som pågår nu är ett rån mot demokratin, säger Marine Tondelier, som leder Les Écologists, ett av de rödgröna partierna som ingår i Nya Folkfronten.

Utan stabil majoritet risken är stor att en ny regering avsätts lika snabbt som den tillträdde. Macron har därför bett premiärminister Gabriel Attal att sitta kvar i några veckor till, medan ett tydligt alternativ utkristalliseras.
I presidentens centristiska renässansparti höjs inflytelserika röster för att utse en premiärminister från det högerorienterade republikanska partiet – någon som Xavier Bertrand, som skulle kunna bygga en regering kring en center-högerkoalition.
Problemet med det är att Renaissance med stödpartier (Ensemble) backade till 168 platser i valet, och även med stöd från republikanerna kommer det inte i närheten av de 289 som krävs.

En center-högerregering skulle det kunna försöka styra genom dekret och artikel 49.3 i konstitutionen, som tillåter att lagar upprätthålls så länge man inte besegras i ett misstroendevotum. Men det bygger i så fall på att Marine Le Pens radikala högerparti National Gathering tolererar det – som är minst sagt laddat efter det polariserade val som just genomförts.
Vänsteralliansen Ny folkfront försöker samtidigt vinna över vänsterliberala medlemmar från Macrons mittparti. Men interna splittringar gör det svårt.

Jean-Luc Mélenchon leder det radikala vänsterpartiet Orört Frankrike.  Han vill inte kompromissa.

Bild 1 av 2

e314bab1 a180 43f9 9464 fe10d01a82ba

Bild 2 av 2

De flesta av de rödgrönas mandat gick till vänsterpartiet Untamed France och dess stridbare ledare Jean-Luc Mélenchon menar att vänstern har en plikt att driva igenom alla sina vallöften.

Att Macron skulle acceptera det och beordra medlemmarna i hans centerkoalition att sitta tysta och titta på medan hans pensionsreform avvecklas, förmögenhetsskatten återinförs, priskontroller skapas på el och basvaror och inkomstskatten höjs för alla som tjänar. över 45 000 kronor i månaden – är inte direkt troligt.

dbb427a9 c130 4e85 b75a 7a988757799b

Andra i vänsteralliansen är mer villiga att kompromissa. En av dem är socialistpartiets ledare Olivier Faure, som på tisdagen sa att han var redo att bli premiärminister. Miljöaktivisten Marine Tondelier är också ett möjligt namn.
I nuläget har vänstern inte ens fått frågan. Något som orsakar mullrande i landets fackföreningar, där de hotar med en “social mobilisering” från september. I Frankrike vet alla vad det betyder: strejker, kaos och demonstrationer.

Fakta.Ny folkfront

Vänsteralliansen Ny folkfront fick flest mandat i söndagens franska val, men inte sin egen majoritet. Alliansen bildades tre veckor före valet och består av Orört Frankrike (74 mandat), socialistpartiet (59), miljöpartiet Les Écologists (28), kommunistpartiet (9) och några mindre partier.

Dess valplattform innehåller bland annat:

● Höjning av minimilönen från 1 400 till 1 600 euro (18 100 kronor), samtidigt som statligt stöd till småföretagare införs för att undvika uppsägningar.

● Gratis skolmat för alla barn.

● Stor satsning på bostadsisolering och noll nettoutsläpp 2050.

● Prisreglering av el, bränsle och vissa livsmedel.

● Macrons pensionsreform håller på att avvecklas, lägsta möjliga pensionsålder blir så småningom 60 år.

● Papperslösa invandrare borde lättare få uppehållstillstånd.

● En ny lokalpolis införs i utsatta områden.

● Ny progressiv förmögenhetsskatt och ny skatt för multinationella företag.

● Höjd inkomstskatt för de som tjänar över 45 000 kronor i månaden, och sänkt skatt för de som tjänar mindre.

● Höjd arvsskatt.

● Inom utrikespolitiken är det militära stödet till Ukraina gediget, och Nya folkfronten vill att Frankrike ska erkänna Palestina som en självständig stat.

Läs mer:
Erik de la Reguera: Macron har fått ett land hotat av förlamning
Världens ledare välkomnar valresultatet: “Besvikelse för Moskva”
I gängvåldets Marseille har den politiska mitten försvunnit

Lämna ett svar