Kriget i Ukraina: Norge skickar F-16


Donationen sker inom ramen för det europeiska samarbetet som leds av Danmark och Nederländerna.
Danmark har tidigare meddelat att landet skickar 19 F16-plan till Ukraina och Nederländerna 24. Belgien meddelade i maj att man donerar 30 stridsplan av samma modell.
Länderna, inklusive Norge, har under året utbildat ukrainska piloter att flyga F16. Norge fasade ut sina F16-plan 2021 och gick över till den nyare F35-varianten, skriver VG.
– Tillsammans med luftvärnet blir stridsplanen viktig för att ukrainarna ska kunna försvara sig mot ryska attacker från luften, säger premiärminister Jonas Gahr Støre.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi har länge efterfrågats av USA-tillverkade stridsflygplan. Den första sändningen beräknas anlända till Ukraina under sommaren.
Jas Gripen finns inte med i sändningen. Zelenskyj har tidigare velat att ukrainska piloter ska börja träna på de svenska jaktplanen.
– Vi har en dialog på gång om Gripen. Vi utbildar nu våra stridspiloter för F16 och det är en långsam process. Det här handlar inte om mig eller dig, utan om processen. Utbildningen går väldigt långsamt och det är ett problem som jag vill åtgärda, sa han vid ett besök i Sverige i maj.
– Om vi ​​kunde börja träna med Gripen direkt så skulle det fungera. Det bästa vore att börja nu, och träna parallellt med F16.

Utrikesminister Tobias Billström (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) är i Washington för att diskutera stödet till Ukraina.

Norges besked kom under det pågående Nato-toppmötet i Washington. Under mötet förväntas de allierade presentera ett gemensamt Nato-dokument om träning och utbildning av ukrainska soldater.
Dessutom måste de komma överens om ett långsiktigt ekonomiskt löfte till Ukraina, enligt Tobias Billström (M), som är på plats i USA.
– Vi kommer också att fortsätta arbeta för Ukrainas medlemskap på toppmötet, säger han.

Sedan den fullskaliga invasionen har Nato-länderna gett 40 miljarder euro till Ukraina varje år, enligt Billström.

Lämna ett svar