Sveriges röst får inte tystna1ca273da 8efb 4249 9a5c 262a37bdbfd2

Nato-anhängare har rätt i att Sveriges säkerhet har ökat efter att ha gått med i försvarspakten. Motståndarnas stora misstag är att de inte vill inse att Putin är vår tids Hitler, med ambitionen att återställa den forna sovjetmakten med mera. Att inte gardera sig mot denna expansionism vore galenskap.
Men Nato-skeptikerna har åtminstone en poäng, och det är rädslan för att Sveriges röst i världen nu ska tystas. Det vore olyckligt, men en mer dämpad ton blir nog resultatet oavsett regering.

Ett exempel är Ulf Kristerssons icke-svar på frågan om hur han reagerade på Donald Trumps uppmaning till Ryssland att attackera Natoländer som inte betalar tillräckligt för sitt försvar (DN 29/2). Premiärministern vred sig som en mask för att slippa ta ställning, nämnde inte Trump vid namn och talade istället vagt om vikten av att vara “mycket försiktig” och att “Ryssland tar detta på allvar” (tar vad på allvar?). Den avslutande meningen kan vara klassisk: “Det här är inte en tid för stora drag, utan en tid för försiktighet.”
Olof Palme kritiserade vid ett tillfälle den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien för att vara “diktaturens varelse”. Nu är det omsorg och försiktighet som gäller.
Mer om insändare: Så här skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare

Lämna ett svar