Amanda Sokolnicki: Ebba Busch använder judehatet för att rentvå SD



8f562112 c415 47b3 9341 091b78f3ee7b

Visst fanns det en ton av triumf i talet. Ebba Busch stod på scenen i Helsingborg och förklarade för Kristdemokraterna som samlats: Nu vet vi hur antisemitismen ser ut när den gör sig gällande.
“Ser vi Sverigedemokrater som går på gatorna nu och skanderar antisemitiska slagord? Nej”, förklarade hon senare för Aftonbladet.
Därav triumfen: Ebba Buschs kritiker hade fel. “De har inte tvekat att varna för stöveltramp på våra gator om Sverigedemokraterna skulle komma nära makten och vi gjorde upp frågor med dem”, förklarade hon i sitt tal i riksdagen. Men nu – när antisemitism med rötter i Mellanöstern och den svenska vänstern blossar upp i samband med kriget mellan Israel och Hamas – då är det tyst, hävdade hon.
Men vem är tyst? Vilka personer eller aktörer som varnat för Sverigedemokraterna har varit tysta? Sådana detaljer är inget för Ebba Busch.
Hon har en annan sak.
För nu kan hon berätta: Det är Magdalena Andersson och hennes parti som “banat väg för den antisemitism som vi ser på våra gator och torg”. Och beviset på det? Tja, “jag känner flera av dem”, hon påstår. — Jag har också några av dem i min egen bekantskapskrets. Men några namn på sådana socialdemokrater, nej, det vill hon inte ge. Av hänsyn till de antisemitiska vännerna förstås.

Ebba Busch tycker därför att det är viktigt att Socialdemokraterna tar antisemitismen på större allvar. “Varje parti har en uppgift att hålla sin ytterdörr ren… Vi har ett ansvar att hålla vårt land rent… Vi kommer inte att backa”, säger hon.
Som böjde sig ner. Som inför valet 2018 beslutade i partiledardebatten att ett samarbete med Sverigedemokraterna var uteslutet eftersom “jag kan inte se mig själv sitta ner med… Oscar Sjöstedt som skrattar åt skämt om att får sparkas som om de vore judar”.
Nu förhandlar hon med honom om regeringens budget.
Och håller lysande tal om att hålla din egen ytterdörr ren.

Det var ingen slump att det var Jimmie Åkesson som under valrörelsen kände sig tvungen att säga att “vi har inga nazister på våra listor”.

Försöker släta över vad Sverigedemokraterna är för parti – eftersom det finns antisemiter med rötter i Mellanöstern och vänsterrörelserna – är bara intressant för dem som vill låtsas att det bara finns en riktigt farlig typ av antisemitism.
Som om man måste välja: islamisterna, vänstern eller extremhögern?

Israels ambassadör har varit tydlig: landet har ingen kontakt med partier som Sverigedemokraterna. Därför är det extra bedrövligt att Ebba Busch nu gör sitt bästa för att använda den antisemitism som vuxit fram efter attackerna mot Israel – för att tvätta rent Sverigedemokraterna.
Men den som har det minsta intresse av vad som hänt bara de senaste åren förstår att partiets förhållande till antisemitismen inte kan reduceras till något så avlägset som “rötter”.
Det var ingen slump att det var Jimmie Åkesson som under valrörelsen kände sig tvungen att säga att “vi har inga nazister på våra listor”. Eller att det bara tog några veckor innan det motbevisades.
Den som söker finner en massa skandaler, bara de senaste åren, när Sverigedemokrater råkade ut för heila, marscherar med nazister, reser på White Powers musikcharter, längtar efter en ny Hitler, förödmjukar förintelsens offer och begår våldsbrott tillsammans med nazistledare. På valvakan i höstas ropades “helgseger” av kvinnan som också uppgav att Anne Frank var “kåt själv”. Och när Ultima Thule förgyllde partiets egen sommarfestival i Sölvesborg för några år sedan flera personer sägs ha helat.

Sverigedemokrater har råkat ut för heila, marscherar med nazister, reser på white power-musikcharter, längtar efter en ny Hitler, förödmjukar förintelsens offer och begår våldsbrott tillsammans med nazistiska ledare.

Därför är det bisarrt att höra Ebba Busch i den senaste riksdagsdebatten, när hon uppmanar Magdalena Andersson att ringa Jimmie Åkesson och fråga honom om råd om hur man blir av med människor med tvivelaktiga åsikter. För nolltolerans har aldrig varit nolltolerans. I SD:s absoluta topp finns bl. förutom Oscar Sjöstedt, även den kommunikationschef som beskrivs som geniet bakom valkampanjerna. Vilket också har råkade gilla nazistiska bilder på sociala medier.
Så det här är festen som Ebba Busch nu ser som sin uppgift att tvätta rent. Allt för att framstå i ett bättre ljus – för att minska skammen över att den svenska borgerligheten låter ett parti vars centrala företrädare råkar skämta om “Die Juden” styra landet.

I sitt tal på Sveriges riksdag i Helsingborg var hon bekymrad. “Svenska politiker har använt antisemitism och det antisemitiska kortet när det passar deras egna inrikespolitiska ambitioner”, förklarade hon. Det hade hon åtminstone rätt i.
Läs fler texter av Amanda Sokolnicki

Lämna ett svar