Bärindustrin larmar – dubbla priser på blåbär


DN har under det senaste året visat på ett systematiskt utnyttjande av utländsk arbetskraft i stora delar av bärbranschen. Problem som ledde till uppmärksamhet och protester i både Sverige, Finland och Thailand. Myndigheterna har i sin tur skärpt granskningen och i år väntas ett historiskt lågt antal thailändska bärplockare få tillstånd att arbeta i Sverige.
Nu slår branschen larm om allvarliga konsekvenser.
– Prisbilden kommer att öka rejält och jag är rädd att vissa kommer att ha det ännu sämre än tidigare. Det kommer att få motsatt effekt än vad man trodde, säger Andreas Fall, vd för livsmedelsproducenten Danica Foods.

Han flaggar för uppåt dubbelt så dyra produkter från svenska bär. Industrin kommer till viss del att kunna köpa odlade bär från Kina och andra länder, men även produkterna som tillverkas av de importerade bären kommer att stiga i pris.
Beräknas med uppemot 40 till 100 procent, beroende på olika yttre faktorer, enligt Andreas Fall.

Sylt och andra bärprodukter tillverkade i Sverige förväntas bli dyrare när utbudet minskar.

Foto: Malin Grönborg

En bild som delas av försäljningschef Fredrik Reinholdsson på Olle Svensson Partiaffär AB, ett av de största företagen i svensk bärnäring.
Drygt 1 200 bärplockare som arbetar hos företagets samarbetspartners fick för några veckor sedan avslag på sina ansökningar om arbetstillstånd, vilket överklagades till Migrationsdomstolen som nyligen gav företagen rätt. Migrationsverket kommer inte att överklaga domen.
– Men samma vecka som avslagsbeslutet meddelades steg priserna på lingon med 30 procent från Kina till Europa, säger Fredrik Reinholdsson.
– Visst inser de att lingon kommer att bli en bristvara och då blir det en omedelbar marknadsanpassning.
Och blåbären?
– Där är efterfrågan ännu större på den globala marknaden. Blåbärspriserna kommer att öka betydligt mer än lingon.

På en syltfabrik i Lycksele produceras och packas produkterna innan de levereras vidare och slutligen hamnar i butikshyllorna.  Men nya lagförslag och färre bärplockare gör framtiden osäker för bärbranschen.

Foto: Malin Grönborg

Andreas Fall och Fredrik Reinholdsson befarar nu att den stoppade arbetsstyrkan från Thailand leder till att transportföretag istället köper av så kallade friplockare. Det vill säga EU-medborgare som rör sig fritt över gränserna och inte är föremål för samma granskningsprocess som de thailändska arbetarna – och det kan öka sårbarheten.
– Risken är uppenbar och jag är så klart orolig, speciellt när priserna går upp. Då finns det ännu mer pengar för organiserad brottslighet att tjäna på svarta marknaden, säger Andreas Fall på Danica Foods.

Fredrik Reinholdsson menar att det räcker med att spola tillbaka bandet till hur det såg ut under pandemin för några år sedan, då antalet thailändska bärplockare tillfälligt minskade.
– Då kom det in fler gratisplockare i stället. De bodde i tältläger längs Norrlands kustremsa och i undermåliga bostäder utan rinnande vatten. Visst kan det hända igen.

Fredrik Reinholdsson, försäljningschef på Olle Svensson Partiaffär AB.

Foto: Alexander Mahmoud

Kristina Areskog Bjurling är hållbarhetsansvarig på Axfood, där butikskedjorna Willys och Hemköp ingår. Även hon ser med oro på utvecklingen.
– Känslan är att myndigheterna gör allt för att ta hand om plockarna, men i slutändan blir de lidande ändå. Branschen borde ha fått en chans att byta till en annan modell.
Hon siktar bl.a på EPP, Arbetsgivare betalar princip, vilket innebär att ingen ska behöva skuldsätta sig för att komma till Sverige och jobba. Representanter från branschen har arbetat med frågan via ETI Sverige sedan förra året, säger hon.
– Vi var verkligen på rätt spår med en konkret handlingsplan, säger hon.

I en undersökande artikelserie kunde DN avslöja en rad problem inom den svenska bärbranschen, hela vägen från de fattigaste provinserna i Thailand till butikshyllorna.

Foto: Alexander Mahmoud

Enligt branschföreträdare som DN intervjuat om detta är en naturlig konsekvens också att utbudet i butikerna förväntas minska, till exempel genom färre Krav-märkta bärprodukter. Anledningen är att det blir svårare att garantera ursprung och schyssta arbetsförhållanden om bären plockas av oorganiserade friplockare.
– Vi är väldigt måna om det mervärde som Krav kan erbjuda, framför allt när det kommer till arbetsvillkor, säger Åsa Lindeblad, expert på arbetsvillkor på Krav.

Kommer det att finnas några Krav-märkta bärprodukter om det inte finns några thailändska organiserade plockare?
– Svårt att säga i nuläget. Men det är en utmanande situation.
Sektionschef Hanna Geurtsen på Migrationsverket menar att myndigheten inte kan ta ansvar för hur priserna utvecklas på marknaden. Och angående kritiken mot att friplockare riskerar att komma illa säger hon att det finns flera aktörer som styr reglerna på den svenska arbetsmarknaden.
– Alla som vi samarbetar med mot arbetsplatskriminalitet kommer att ha fortsatt hög bevakning av den här branschen, oavsett varifrån bärplockarna kommer.

Fakta.Rekordmånga avslag

• Ett normalår kommer runt 5 000-6 000 bärplockare till Sverige.

• I år har 2 400 bärplockare ansökt om tillstånd. Antalet svenska kunder har mer än halverats från förra året.

• I juni beslutade Migrationsverket att avslå ansökningarna för 1 278 plockare. Beslutet överklagades av bolaget som vann i domstol. Migrationsverket kommer inte att överklaga domen.

• I slutet av juni beslutade Migrationsverket att avslå ansökningar för ytterligare 377 plockare som är knutna till ett annat företag.

Källa: Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

Fakta.Det är så marknaden påverkas

Thailändska bärplockare står för majoriteten av de plockade bären i Sverige, men i år betydligt färre än vanligt. Detta har flera konsekvenser.

Bärindustrin påverkas av det lägre utbudet. Mer importeras och mindre exporteras. Ett lägre utbud ökar priserna.

Konsumenterna påverkas av högre priser i butik. Samtidigt kan det bli ett minskat utbud av bärprodukter.

• Bärplockare från Thailand har till stor del upplevt problem genom åren. Branschföreträdare menar att detta bara gäller vissa företag och att granskningen av arbetsvillkoren helt försvinner om dessa arbetare försvinner och ersätts av europeiska oorganiserade plockare, som inte behöver gå igenom samma kontrollorgan.

Läs mer:
Så exploateras fattiga risbönder i de svenska bärskogarna
Transportörsjättarna efter DN:s granskning: “Mycket mer måste göras”.
Här hittar du alla artiklar i DN:s granskning av bärbranschen.

Lämna ett svar