Tomas Ledin hyllar Höga kusten med bygdespel


Sveriges yngsta utomhusteater ligger i Lövvik på Höga Kusten och kommer att vara hemvist för den återkommande landsbygdspjäsen om en vändpunkt i Sveriges moderna historia.
Men nu går vi före händelserna – spelet, som är uppbyggt kring låtarna på Tomas Ledins album “Höga kusten” och morföräldrarnas liv, har inte ens haft premiär än.
– Vi är i full gång med repetitionerna, säger Tomas Ledin.
Berättelsen om morföräldrarna Jonas och Svea är den röda tråden genom en musikalisk berättelse om Höga Kusten i början av förra seklet. Det var en tid då skogsbaronerna smuttade punch på sina verandor medan arbetarna slet iväg i sågverken. Men det fanns också en stor framtidstro. Det var nu som arbetarna tog upp kampen och började organisera sig.
– Min familj flyttade runt mycket när jag var barn, men Lövvik var en fast punkt. Jag tillbringade alla mina barndomssomrar hos mina morföräldrar. Han var praktisk, en riktig “doer”. Mormor var hjärta och värme över henne. De betydde mycket för mig.

Någon som undrar hur hittar du Lövvik i Ångermanland får du vägbeskrivning i titelspåret till “Höga kusten”. Fast det är bara pålitligt om man kommer söderifrån.
Han följer E4:an norrut, den flyter fint, passerar Härnösand
(…)
Nyadal, han bromsar, svänger av, han kan vägen utantill

Några kilometer kvar, en nedförsbacke och sedan, där mellan björkarna
Se viken blicka framåt, nu är han i Lövvik, äntligen

Låtarna skrevs av Tomas Ledin redan 2005, då det slog honom att han aldrig skrivit en ynka liten textrad om platsen som betytt så mycket för honom – och fortfarande gör det. Att det sedan dröjde till 2013 innan låtarna spelades in berodde på att han inte tyckte att det fanns något intresse för ett gäng låtar om en stubbe av Norrlandskusten.
– Jag tänkte att vänner och släktingar kunde vara intresserade. Och kanske någon av de 80 personer som bor i Lövvik. Men det visade sig att jag hade fel.
“Höga kusten” gick direkt till förstaplatsen i den svenska albumlistan och resulterade även i att Tomas Ledin belönades vid Grammisgalan i kategorin Årets folkmusik. Sångerna om Höga Kusten och barndomens somrar gick rakt in i svenskarnas hjärtan.

Tomas Ledin har en hektisk sommar framför sig.  Förutom byspelet är han på turné i Sverige.  I bagaget har han den nya skivan

Foto: Elin Nerpin

Mormor och morfar tänkte redan i låtarna, men nu får de spela huvudrollerna.
– De var typiska representanter för den generation som var med och byggde upp det moderna Sverige. De hade ambitioner och strävade efter bättre levnadsvillkor. Och de såg till att deras barn, som den första generationen i familjen, fick chansen att fortsätta sina studier.
Farfar Jonas berättade stolt om hur han gick på demonstrationståget i Ådalen 1931. Arbetsgivarna ville sänka lönerna och arbetarna svarade med att strejka. Det hela kulminerade i tragedi. Militären öppnade eld och fem personer sköts ihjäl.
– Han brukade alltid säga att mannen som gick framför honom på tåget var en av männen som blev skjuten. Men då brukade mormor alltid himla med ögonen.
Vad som dock är sant är att Tomas Ledins far och moster skymtar i förgrunden på det ikoniska fotot av det till synes oändliga tåget som slingrar sig genom landskapet.
– När jag var barn var det bara en historia. Men när jag blev äldre och kom in i tonåren började jag förstå vilken stor och omskakande händelse skotten i Ådalen var.

Gäddfiske, bad, hyddor och kortspel – det är en svensk sommaridyll som Tomas Ledin beskriver när han pratar om somrarna hos Jonas och Svea tillsammans med sin syster och sina kusiner. Höga kusten var under 1950- och 60-talen ett livligt område.
Men så kom 1970-talet. Folk flyttade och företag lade ner. Hus och bryggor började snabbt förfalla. Men för ungefär tjugo år sedan började det hända saker. Folket återvände, hus rustades upp och nya hamnar byggdes nere vid stränderna.
– Nu är det stor optimism här längs kusten. Det finns i de större städerna och det sprider sig till de mindre samhällena. Det gör mig väldigt glad att se.
Tomas Ledin tycker att det är självklart att ge något tillbaka till en plats som har betytt så mycket.
– Turismen är viktig här. För många är det deras försörjning och det har bidragit till byns återupplivning under de senaste decennierna. Det är väldigt tillfredsställande för mig att se hur det har fått nytt liv. Och att få vara med och bidra till det är viktigt för mig.

Morgan Alling spelar storbonden Olof, pappa till Svea som blir kär i sågverksarbetaren Jonas.  Berättelsen är inspirerad av Tomas Ledins mormor och farfars kärlekshistoria.

Foto: Elin Nerpin

Byspelet har pågått tid i flera år, ända sedan Tomas Ledin tog med sig sällskapet 2Entertains teaterchef Bosse Andersson till området. Han fick en vision och snart var inte bara Tomas Ledin utan även många andra med på tåget. Flera av låtarna från skivan “Höga kusten” finns med i spelet. Tomas Ledin har också skrivit helt nytt material.

Den nybyggda friluftsteatern har plats för närmare tusen personer och är ett bevis på vad föreningar, eldsjälar, kommunala tjänstemän och en folkkär artist kan åstadkomma när de drar åt samma håll. Förutom att vara ett permanent hem för byspelet många somrar framöver är tanken att det också ska bli en plats för konserter och annan kultur.
Kända personer som Morgan Alling och Sussie Eriksson dyker upp i rollerna. Men som sig bör när det gäller en bypjäs består en majoritet av ensemblen av folk från trakten. Premiären den 11 juli är slutsåld, liksom flera andra speldatum.
Teater under bar himmel är dock ett riskabelt projekt. Just den här dagen skiner solen över Lövvik. Men den svenska sommaren har som bekant för vana att regna bort.
– Det är något att räkna med. Du spelar på så länge det inte är full storm. Det är faktiskt något speciellt att leka i regnet. En stark känsla av samhörighet skapas mellan de på scenen och publiken. Och som tur är finns det regnponchos och paraplyer.

“Höga kusten – Sanningar och legender i sågverkens tid”

En lantlig pjäs byggd kring sångerna på Tomas Ledins album “Höga kusten” (2013) och löst baserad på kärlekshistorien om artistens farfar Jonas och mormor Svea i början av förra seklet.

I rollistan finns bland andra Morgan Alling, Sussie Eriksson, Nils Reinholtz, Jens Nilsson, Tova Hollender, Stina Johansson, Klas Wiljergård och Victor Morell. Bidragsgivare gör också en stor orkester.

Manuset är skrivet av Pär Nymark och regisserat av Markus Virta.

Världspremiär den 11 juli på Höga kusten friluftsteater i Lövvik. Den kommer sedan att spelas vid ytterligare 13 tillfällen fram till och med den 28 juli.

Läs mer:
Tomas Ledins segelbåtsrock doftar grillolja och evig sommar

Lämna ett svar