Detta är åtalen mot expresident Donald Trump


New York: Munföda pengar
Formellt handlade det om 34 fall av bokföringsbrott som kunde leda till böter. Men det som fakturerades som “juridiska avgifter” var faktiskt betalningar till människor – bland dem porrskådespelerskan Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels – som hotade att släppa känslig information om Trump inför presidentvalet 2016 – vilket gjorde det till mer allvarliga brott mot vallagar. och skattebrott.

Den 31 maj i år dömdes Trump på alla punkter. Domen är tänkt att meddelas den 11 juli, men hans advokater begär att den ska skjutas upp eftersom de vill att delar av bevisningen ska omvärderas baserat på immunitetsmeddelandet.
Washington DC: Valhinder
Donald Trump har anklagats för att ha försökt få resultatet av presidentvalet 2020 ogiltigförklarat, bland annat i samband med stormningen av Capitolium den 6 januari 2021.
Särskild åklagare Jack Smiths åtal består av fyra poäng på premissen att Trump ville avleda eller förhindra ett verkställande förfarande: kongressens session där Joe Bidens valseger skulle fastställas. Det handlar också om lögner om valfusk, utnämningar av falska väljare och påtryckningar.
Om Trump fälls riskerar han max 20 års fängelse.
HD bedömer bland annat att Trumps direktiv till justitiedepartementet om att utreda valresultatet faller inom ämbetets immunitet. Domstolen sätter dock inte ner foten i frågan om uppmaningen till tiotusentals anhängare i Washington DC att gå till kongressen och “kämpa i helvete”.

USA:s högsta domstol har sagt sitt om hur mycket kriminell immunitet en president har.  Den är stor, men inte allomfattande.

Foto: Taidgh Barron/TT

Georgien: Ombedd att “hitta” röster
Donald Trump ringde upp delstatens valchef Brad Raffensperger efter valet 2020 och bad honom att “hitta” de 11 780 röster som krävs för en Trump-seger där.

En av anklagelserna i det statliga åtalet bygger på Georgiens särskilda utpressningsstadga (kallad Rico) mot 19 personer, inklusive Trump. Ex-presidenten åtalas för ytterligare nio brott och riskerar fängelsestraff.
Olika formella överklaganden gör att rättegångsstarten skjuts upp till åtminstone senhösten.
Florida: Hantering av sekretessbelagt material
Enligt åtalet tog Trump mängder av hemligstämplade dokument från Vita huset till sin bostad Mar-a-Lago i Florida när hans mandatperiod tog slut. Han anklagas för att ha vägrat lämna tillbaka dem och att ha förstört övervakningsfilmer.
Flera av anklagelserna faller under USA:s spionagelagar och många av dem kan leda till fängelsestraff.
Rättegången skulle inledas i maj, men har skjutits upp på obestämd tid.
Utöver dessa ärenden pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Lämna ett svar