Javier Mileis vänsterhat slår mot Brasilien


Argentinas kontroversiella president genomförde sin valkampanj förra året med en motorsåg för att visa hur han tänkte skära i statsbudgeten.
Nu har han eldat upp konflikten med det mäktiga grannlandet genom att kalla den brasilianske presidenten för en “korrupt kommunist”.
När Lula da Silva krävde en ursäkt var svaret från Milei:
– Sedan när måste man be om förlåtelse för att man talar sanning. Har vi blivit så trötta på politisk korrekthet att man inte längre kan säga något om vänstern även när det är sant.

Det som ytterligare blockerar konflikten är att Javier Milei inte tänker dyka upp på Mercosur-toppmötet i Paraguay i helgen. Trots att Argentina är en av grundarna till det sydamerikanska fackförbundet väljer han istället att resa till en konferens med den sydamerikanska extremhögern i den brasilianska badorten Camboriú, högernationalisternas främsta fäste i Brasilien.

Lula da Silva.

Foto: Ton Molina/Shutterstock

Konferensen arrangeras av den amerikanska organisationen American Conservative Union och Javier Milei ska bland annat träffa Brasiliens ex-president, högernationalisten Jair Bolsonaro och hans son, kongressledamoten Eduardo Bolsonaro.
Att Argentinas president väljer att umgås med familjen Bolsonaro istället för att träffa Brasiliens president gör att relationerna mellan Sydamerikas två största ekonomier riskerar att bli riktigt dåliga.
För Argentina kan det förvärra landets ekonomiska kris, enligt analytiker.
Argentinska politiska kommentatorer har kritiserat Javier Milei för hans attacker mot Brasiliens president och sagt att det kan skada landets ekonomi. Milei valde då att svara på plattform X där han kallade Lula da Silva för en “idiotisk dinosaurie”.

En del av Javier Mileis ilska härrör från Lula da Silvas inblandning i Argentinas presidentvalskampanj förra året. Han stödde öppet Mileis motståndare, tidigare finansminister Sergio Massa, och skickade rådgivare som deltog i Sergio Massas valkampanj.
Den brasilianska regeringen tog också flera initiativ för att förbättra den argentinska ekonomin så att den sittande regeringen kunde omväljas.
“Efter Lulas attacker (särskilt hans starka engagemang i valkampanjen som var historiens smutsigaste kampanj) klagar han till mig för att jag svarat med sanningen (han har suttit fängslad för korruption och är kommunist),” skriver Milei på X.
Tvisten mellan Argentina och Brasilien riskerar också att få konsekvenser för den begäran om utlämning som Högsta domstolen i Brasília skickade till Buenos Aires.

Högsta domstolen vill att Argentina utlämnar 86 brasilianska medborgare som flydde till Argentina efter att Javier Milei tillträdde som president i slutet av förra året. Majoriteten av de som flydde är anhängare till ex-president Bolsonaro och anklagas för att ha stormat kongressen i huvudstaden Brasilia den åttonde januari förra året.
De åtalade riskerar upp till femton års straff i Brasilien, men har ansökt om politisk asyl i Argentina.

Fakta.Javier Milei håller fast vid Trump

● Argentina är det tredje folkrikaste landet i Sydamerika med 46 miljoner invånare.

● Under de senaste tolv åren har landet inte haft någon ekonomisk tillväxt, medan den argentinska staten fortsätter att ha världens största utlandsskuld till Internationella valutafonden.

● Landets främsta handelspartner är Brasilien och Kina. Javier Milei vill hellre satsa på USA och hoppas att Donald Trump blir landets nästa president.

Lämna ett svar