Joe Biden fast i Washington i kritiskt skede


Ingen som lyssnade på Joe Bidens viktiga intervju med ABC i fredags kan tvivla på att han anser att stärka Nato är en av hans största prestationer under sina år i Vita huset.
Presidenten återvände till försvarsalliansen vid fem tillfällen, för att påpeka sina insatser för världen: Han var killen som utökade Nato, han lade grunden för framtiden med Nato, han gjorde vad ingen trodde var möjligt med Nato – visst, han kunde ha attackerat Trump mer de senaste månaderna, men han har varit upptagen med att hålla ihop Nato, han har gjort sitt bästa och vem kan hålla ihop Nato som han kan?
– Kom och lyssna. Se vad de säger, avslutade Biden med hänvisning till det kommande toppmötet i Washington.

Ingen kan ta bort Joe Biden att han förstod vad som skulle bli konsekvenserna av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina – kanske inför många svenska politiker och säkerhetsexperter. Hans telefonsamtal till Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i början av mars 2022 blev historiskt.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson i den amerikanska kongressen i mars i år.

Två år senare kunde Joe Biden fira Sveriges inträde i Nato, med Sveriges statsminister Ulf Kristersson på läktaren. Sverige blev medlem samma dag som presidenten höll sitt årliga statstal. Hans prestation anses vara en höjdpunkt i presidentkampanjen.
Han har uppfyllt sitt löfte till världen och visade att USA kan vara en stark och pålitlig partner. Många allierade i Europa fruktar konsekvenserna om Donald Trump vinner valet i höst.
Det sägs att otacksamhet är världens lön. I det här fallet är det snarare värdens.
Det är framför allt väljarna på hemmaplan som tvivlar på Bidens insatser.
Samtidigt som ledarna för Nato-länderna samlas i Washington återvänder medlemmarna av den amerikanska kongressen efter ett kort midsommaruppehåll. Demokraternas diskussioner om Bidens framtid intensifieras. Vid en telefonkonferens på söndagen ska ytterligare fyra hårdhänta politiker i representanthuset ha krävt att presidenten ska hoppa av omvalskampanjen, enligt uppgifter till flera amerikanska medier.
Krisen efter klappningen i CNN-debatten den 27 juni är långt ifrån över. Partiet är splittrat. Men röster höjs också till Bidens försvar. Han har förlorat, men inte kollapsat, i opinionsmätningarna. Han har inga planer på att avgå frivilligt.
Chris Murphy, en av senatens mest respekterade ledare, säger till CNN att “klockan tickar”, att veckan kommer att bli kritisk och att presidenten behöver göra mer.

Bidens anhängare vill att han ska göra det överge formaliteter och manus och åka ut i landet och hålla möten och presskonferenser. Politico rapporterar att han uppmanades att fokusera mer på ekonomin och mindre på utrikespolitik under ett möte med demokratiska guvernörer förra veckan. Han har själv pekat ut jetlaggen efter sina resor runt om i världen som orsak till debattfiaskot.
Istället är han bunden till Washington vid en kritisk tidpunkt. På torsdag eftermiddag håller han presskonferens.

Lämna ett svar