Nato riktar skarp kritik mot Kina8ebef056 e780 4015 8f0e 9e8f6f412f3a

Toppmötet, med bland annat Sverige på plats, avslutas i morgon. Den slutförklaring som ska presenteras av bland annat Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är därför inte officiell ännu, men nyhetsbyrån Bloomberg har sett ett utkast.
I de hårdaste termerna hittills ska Nato attackera Kina och landets militära stöd till Ryssland. Enligt Bloomberg kommer Nato i deklarationen att beskriva det som att Kina spelar en “avgörande” roll för att “driva upp” Rysslands krig mot Ukraina. Detta är unikt eftersom Kina inte nämndes i tidigare versioner.

Kina kommer nu att betyda “systematiska utmaningar för den transatlantiska säkerheten, inklusive desinformation och cyberkrigföring.
Bloomberg har inte fått några kommentarer från vare sig Nato eller Kina. Landets president Xi Jinping har dock tidigare betonat att den kinesiska sidan är neutral i kriget. Nyligen har det dock rapporterats att kinesiska och ryska företag har tillverkat en typ av attackdrönare som kan användas mot Ukraina.
I samband med Natomötet väntas det också komma ett besked om militärt stöd på ytterligare 40 miljarder euro till Ukraina.
Detta skrivs dock på ett år, till skillnad från det förslag som Stoltenberg tidigare lanserat om ett femårigt stöd. Avtalet ska inte heller vara juridiskt bindande för framtida regeringar, skriver nyhetsbyrån Ritzau, vilket i teorin kan innebära en förändring om till exempel Donald Trump blir USA:s president i höst. Trump har tidigare varit uttalat kritisk mot i synnerhet Nato och i vilken utsträckning USA har tvingats bidra när det gäller försvarsfinansiering.

Lämna ett svar