Fyra åtalas för ekobrott i Think Pink-härvan


En åklagare vid Södertörns tingsrätt har under torsdagen väckt åtal mot fyra personer som tidigare varit misstänkta i det så kallade Think Pink-gänget – en omfattande miljöbrottsåtal med totalt elva misstänkta.
De nya brottmålen avser ekobrott, närmare bestämt grova bokföringsbrott, grov oredlighet mot huvudmannen och grov oredlighet mot borgenärer.

VD för företaget, Fariba Vancor (tidigare känd som Bella Nilsson), och hennes tidigare make Thomas Nilsson ska bland annat ha låtit företaget stå för parets privata utgifter. Det gäller även tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson, som under en period även varit vd för Think Pink. Ytterligare en man, som agerat konsult åt företaget, är misstänkt för grovt bokföringsbrott.
– Det handlar framför allt om falska och felaktiga fakturor samt privata kostnader som har bokförts som affärshändelser i företaget, säger kammaråklagare Anders Gustafsson till DN.

Från polisutredningen mot Think Pink.

Bolaget har även redovisat ett “betydligt högre” resultat och kapital än det riktiga, samt gett miljonutdelning till moderbolaget trots att ekonomin saknas.
– Det finns regler om att man inte ska riskera företagets överlevnad, säger Anders Gustafsson.
Det var i december totalt elva personer åtalades för bland annat miljöbrott efter att hundratusentals ton krossade batterier och byggavfall hittats på ett stort antal platser runt om i Sverige. Under utredningen, som pågick i flera år och resulterade i en 48 000 sidor lång förundersökning, upptäcktes även de misstänkta ekobrotten.
Förhandlingarna i miljöbrotten inleds i september. Klassificeringarna av ekobrott kommer troligen att tas upp först våren 2025.

Läs mer:
Hundratals miljoner frysta för dem som är inblandade i Think Pink
Sopor skulle återvinnas – grävas ner i svensk natur

Lämna ett svar