Rättstvist kan avslöja Banksys identitet


1. “Turf war” i London 2003

Grisar målade i polisfärger, får i randiga “koncentrationslägerkläder” och en ko med Andy Warhols ansikte var några av inslagen i Banksys första stora utställning, som ägde rum 2003 i ett lager i Londons East End. Den välbesökta utställningen blev Banksys genombrott som konstnär.

Platsen för “Turf war” avslöjades först dagen före öppningen. Banksy är vanligtvis (enligt Steve Lazarides) själv på plats och bygger utställningarna, men håller sig då borta från öppningsdagen.

2. “Barely legal” i Los Angeles 2006

I ett lager i Los Angeles 2006 ställde Banksy ut bland annat en 37-årig indisk elefant som var målad i samma färger som tapeten i utställningslokalerna. Showen tog ofta upp marginaliserade frågor som världens fattigdom och global orättvisa – symboliserad av den bokstavliga “elefanten i rummet”. Utställningen hade fritt inträde, varade bara en helg och skapade stor uppståndelse, inte minst när Hollywoodstjärnor som Brad Bitt, Angelina Jolie och Dennis Hopper besökte den.

3. “Banksy kontra Bristol” i Bristol 2009

Banksy återvände till sin hemstad, där han tidigare varit efterlyst för skadegörelse, 2009 med en stor utställning på Bristol City Museum. Utställningen “Banksy versus Bristol” producerades under stort hemlighetsmakeri, var öppen i tre månader och fick 400 000 besökare från hela världen.

“Det här är den första utställningen jag någonsin har gjort där skattebetalarnas pengar används för att hänga upp mina bilder istället för att tvätta bort dem”, kommenterade Banksy. Utställningen cementerade Banksys position som den lokala sonen till Bristol.

4. “Dismaland” i Weston-super-Mare i Somerset 2015

Temaparken “Dismaland” i en kuststad i sydvästra England blev Banksys största utställning någonsin. Banksy beskrev det som en “nöjespark för familjer – inte för barn”. Hans egen ångestfyllda version av Disneyland visade bland annat ett skrattande spöke som åkte på en radiobil och hur Askungen brutalt kraschar sin häst och vagn.

I en av attraktionerna kunde besökarna styra en överfull flyktingbåt mellan polisbåtar på Medelhavet.

Utställningen var öppen i 36 dagar och kostade tre pund. Besökare från hela världen ställde upp på morgnarna för att få en av de 4 000 dagliga biljetterna.

5. “Love is in the bin” på Sotheby’s i London 2018

I oktober 2018 såldes Banksys kanske mest populära målning “Girl with balloon”, en bearbetning av en väggmålning med samma titel från 2002.

Bara sekunder efter att verket hamrades för £1 042 000 började duken glida ner genom sin egen ram för att strimlas av en inbyggd dokumentförstörare.

Banksy meddelade senare på Instagram att han hade byggt in dokumentförstöraren år tidigare ifall verket någonsin hamnade på auktion. På grund av ett troligt tekniskt missöde strimlades verket bara halvvägs och målningens värde beräknas ha ökat. Verkets nya namn, uppgav Banksys företrädare, är “Love is in the bin”. Den kommer i framtiden att visas på det tyska museet Staatsgalerie Stuttgart.

Lämna ett svar